YouTube

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Youtube logo.jpg
YouTube (www.youtube.com)je popularni internetski servis za razmjenu video sadržaja gdje korisnici mogu postavljati, pregledavati i ocjenjivati video isječke. Za postavljanje sadržaja potrebna je registracija, dok za pregledavanje nije, izuzev sadržaja koji nije primjeren za osobe mlađe od 18 godina. Prema pravilima korištenja, korisnici mogu postavljati vlastite originalne uratke i uratke za koje imaju dopuštenje vlasnika autorskih prava, a zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, sadržaja s ciljem osramoćenja i klevete i reklama. YouTube zadržava pravo na korištenje, preinaku i brisanje postavljenog materijala. Osnovan je 15. veljače 2005. godine, sa sjedištem u San Brunu, Kalifornija, SAD. Vlasnik servisa YouTube je tvrtka Google. Ključne osobe servisa su Chad Hurley, osnivač i izvršni direktor, Steve Chen, osnivač i direktor tehničkog odjela te Jawed Karim, osnivač i savjetnik.

Nastanak YouTubea

Utemeljitelji YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici tvrtke PayPal. Domena „YouTube.com“ aktivirana je 15. veljače 2005. godine, a tijekom narednih mjeseci stranica je razvijana. U svibnju 2005. godine stranica je javnosti ponuđena na uvid, a šest mjeseci kasnije službeno je otpočela s radom. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a investitorska tvrtka Sequoia Capital u studenom 2005. ulaže 3,5 milijuna te u travnju 2006. godine još 8 milijuna dolara. 9. listopada 2006. godine najavljeno je da će tvrtku preuzeti Google za 1,65 milijardi dolara u dionicama. Ugovor je zaključen 13. studenog, a u njemu stoji da YouTube zadržava svojih 67 zaposlenika te da nastavlja raditi nezavisno od Googlea.

Utjecaj na društvo

YouTube je kao besplatan medij postao sredstvom promoviranja anonimnih filmskih autora i glazbenika koji su ovim putem stekli popularnost i probili se u tradicionalne medije poput radija i televizije, u svibnju 2007. ponudio je najgledanijim autorima da postanu njihovim partnerima te na taj način dobiju dio zarade od reklama koje s pojavljuju pored njihovih uradaka.

Moć YouTubea prepoznali su i političari. Tako kandidati za američke predsjedničke izbore 2008. godine koriste YouTube kao medij za predsjedničku kampanju čime se najviše služe Barack Obama i Hillary Clinton. Potencijalni birači mogu pregledavati video uratke u kojima predsjednički kandidati iznose svoje stavove te ih komentirati vlastitim uratcima. Također, američki mediji ističu da je YouTube odigrao značajnu ulogu u porazu republikanskog senatora Georgea Allena 2006. zbog video isječka u kojem senator iznosi rasističke stavove.

Tehnički podaci

YouTube za reprodukciju video materijala koristi Macromedia FlashPlayer 9 koji je jednostavan za korištenje. Potrebno je instalirati Flash plug-in za internetski preglednik, a smatra se da ga ima instalirano oko 90% računala spojenih na Internet. Video isječci se reproduciraju s 25 sličica u sekundi u rezoluciji 320x240 piksela s maksimalnim protokom podataka od 300 kbps. Korisnici mogu slati video materijal u wmv (Windows Media Video), avi (Audio Video Interleave), mov (QuickTime Movie) i mpeg (Moving Picture Experts Group) formatima koje YouTube automatski pretvara u flv (Flash Video) format. Skidanje video materijala je onemogućeno, ali postoje aplikacije i ekstenzije za internetske preglednike koje to omogućuju.

Vanjske poveznice