Windows Vista

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Radna površina Windows Viste.
Windows Vista je operativni sustav razvijen u tvrtki Microsoft namijenjen upotrebi na računalima kućnih i uredskih korisnika. Objavljenje 8.11.2006. godine, više od 5 godina nakon Windowsa XP. Isporučivao se u pet izdanja: Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Bussines, Windows Vista Enterprise i Windows Vista Ultimate. Kasnije je za tržišta u razvoju prilagođeno i šesto izdanje, Windows Vista Starter. Prema podacima iz travnja 2009. godine sustav Windows Vista imao je udio u ukupnom broju instaliranih operativnih sustava od 23,90%.

Vista je donijela brojne nove značajke i bitno se razlikovala od prethodnika. Prije svega, Vista je donijela novo korisničko sučelje Aero (dostupno samo u naprednijim izdanjima). Zatim slijedi redizajnirani Windows Explorer, sustav za brzo pretraživanje Instant Search, bočna vrpca uz desni rub zaslona za smještanje pomoćnih programčića - Widgeta, nova inačica Web preglednika Internet Explorer 7, multimedijalni player Windows Media Player 11, program za slanje i primanje elektroničke pošte Windows Mail i mnogi drugi programi, značajke i unaprijeđenja.

Windows Vista originalno je zamišljen kao međuverzija pod kodnim imenom Longhorn, koja je trebala biti objavljena između Windowsa XP i Windowsa Blackcomb i nije trebala donijeti nikakve bitne novosti, već samo bitno unaprijeđen sigurnosni sustav. Međutim, tijekom razvoja Longhorn je preuzeo brojne nove značajke namijenjene Blackcombu što je jako usporilo razvoj i dovelo do nekoliko odgađanja datuma objavljivanja novog operativnog sustava. Microsoftov management shvatio je da cjelokupan projekt više nema smisla jer je postao preglomazan, prekompliciran i sa predugačkim rokom završetka. Zbog toga je napušten i umjesto njega započet je razvoj nove inačice operativnog sustava temeljene na kodu Windowsa Server 2003 SP1.


Vanjske poveznice