Windows

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Radna površina operativnog sustava Windows 95 sa pozdravnom porukom koja se prikazuje nakon prvog pokretanja računala.
Windows je skupni naziv za nekoliko inačica operativnog sustava sa grafičkim korisničkim sučeljem koji proizvodi tvrtka Microsoft. Prva inačica Windowsa (Windows 1.0) objavljena je 1985. godine kao program za prikazivanje grafičkog korisničkog sučelja za MS-DOS. Od tada, Windowsi su stekli ogromnu popularnost i procjenjuje se da na sve inačice Windowsa danas otpada oko 90% svih instaliranih klijentskih operativnih sustava sa grafičkim korisničkim sučeljem. Windowsi su tijekom 25 godina postojanja prerasli u sinonim za operativni sustav te omogućili razvoj softvera i IT tehnologija kakve danas znamo.

Najvažnije inačice

Od 1985. godine, kada je predstavljena prva inačica Windowsa, objavljen je veliki broj glavnih i sporednih inačica operativnog sustava. Najvažnijim inačicama, po kriteriju utjecaja koje su imale na korisnike i IT tehnologiju uopće, smatraju se Windows For Workgroups 3.11, Windows 95 i Windows NT.

Windows 1.0

Radna površina Windowsa 1.0.
Operativni sustav Windows 1.0 objavljen je 1985.godine kao nadogradnja za MS-DOS. Isporučivao se samo na disketama i da bi ga mogli instalirati, korisnici su morali imati MS-DOS. Računalo je moralo biti opremljeno CGA/Hercules/EGA grafičkom karticom i monitorom, moralo je imati 384 KB RAM memorije te dvije dvostrane disketne jedinice ili tvrdi disk. Osim operativnog sustava, korisnik je dobijao i programe Calculator, Calendar, Cardfile, Clipboard Viewer, Clock, Control Panel, Notepad, Paint, Reversi, Terminal i Write.

Prva inačica Windowsa nije bila operativni sustav u pravom smislu riječi, već grafičko korisničko sučelje za MS-DOS. Da bi mogli koristiti Windowse, korisnici su morali najprije pokrenuti računalo pod DOS-om i zatim izvršnu datoteku Windowsa. Windowsi su nudili ograničeni istovremeni rad više MS-DOS programa. Zanimljivo je da je tvrtka Microsoft pružala podršku za Windows 1.0 sve do 31.12.2001. godine.

Windows For Workgroups 3.11

Radna površina Windowsa 3.11.
Nakon inicijalne inačice Windowsa, Windows For Workgroups 3.11 je inačica koja je donijela najviše novosti. To je ujedno i inačica koja je Windowse učinila popularnim širom svijeta. Objavljena je 1993. godine i pored tehničkih unaprjeđenja koja se odnose na bolje korištenje memorije, novih procesora i uređaja, donosi i podršku za rad u lokalnoj mreži bez središnjeg poslužitelja. Kako je u to vrijeme rasla poplarnost TCP/IP mreža, Microsoft je nešto kasnije objavio Winsock dodatak koji je Windowsima 3.11 omogućio povezivanje u mreže pomoću protokola TCP/IP, prije svega na Internet. Pored mogućnosti rada u mreži, Windows 3.11 nudio je i druge prednosti osnovne inačice Windows 3. To su unaprijeđeno korisničko sučelje sa podrškom za 16 boja, Program Manager (kontrolni panel za upravljanje aplikacijama), File Manager (modul za rad s datotekama), podrška za TrueType pisma i druge. Pored osnovne inačice objavljene su i posebne inačice za istočnoeuropsko tržište (sa podrškom za ćirilicu i znakove istočnoeuropskih jezika) te tržište Japana.


Windows 95

Slika koja se prikazuje na zaslonu tijekom učitavanja Windowsa 95.
Windows 95 objavljen je 24.8.1995. godine i donosi bitne promjene u funkcioniranju samog sustava te novo grafičko sučelje koje je bilo bitno drugačije od sučelja Windowsa 3.x. Objavljivanje Windowsa95 pratila je iznimno velika marketinška kampanja. Primjerice, zgrada Empire State Buildinga u New Yorku bila je osvijetljena u bojama Microsofta, na televizij su puštani reklamni spotovi s pjesmom "Start Me Up" grupe Rolling Stones (kao aluzija na gumb Start - novu značajku Windowsa 95 koja je imala najveću percepciju u široj javnosti) dok je u Velikoj Britaniji otkupljena cjelokupna naklada dnevnih novina The Times i dijeljena besplatno. Dvije godine nakon objavljivanja Windows 95 je postao najuspješniji ikada objavljen operativni sustav.

Windows 95 donio je bitne promjene korisničkog sučelja u odnosu na prethodne inačice Windowsa. Na dnu zaslona prikazuje se vrpca poslova na čijem se lijevom kraju nalazi gumb Start, u sredini gumbi aplikacija koje se izvršavaju i prozora koji su otvoreni te na desnoj strani sistemsko područje sa satom i pomoćnim ikonama. Pritiskanjem desne tipke miša otvara se kontekstualni izbornik sa naredbama relevantnim za pritisnuti dio korisničkog sučelja. Imena datoteka sada mogu biti dugačka do 255 znakova. Windowsi 95 podržavali su samo 32-bitne procesore pa su se, prema tome, mogli instalirati samo na računala sa procesorom 80386 i novijim.

Prva verzija Windows 95 - 4.00.950 instalirala se bez podrške za protokol TCP/IP potreban za povezivanje na Intenet. Također, prvi Windowsi 95 nisu dolazili sa Intrnet Explorerom, iako je u vrijeme kada su objavljeni već postojala inačica Internet Explorer 1.0. Za instaliranje podrške za Internet bilo je potrebno dokupiti paket Microsoft Plus! koji je sadržavao Internet Jumpstart Kit sa protokolom TCP/IP i Internet Explorerom 1.0.

Ukupno je objavljeno pet nadogradnji za Windows 95 koje su donosile podršku za USB sabirnicu, FAT32 sustav datoteka i uređaje sa sučeljem UDMA.

Windows NT

Windows NT je Microsoftov operacijski sustav namijenjen profesionalnim korisnicima radnih stanica i poslužiteljima. Za razliku od proizvoda Windows 3.1/95/98/Me, Windowsi NT su potpuno 32-bitni ili 64-bitni operativni sustav. Zamišljen je kao portabilan, višeplatformski operativni sustav sa podrškom za računala sa više ugrađenih procesora te višestruke korisnike. Windows NT je objavljen za platforme Intel IA-32, MIPS R3000/R4000, Alpha, PowerPC, Itanium i AMD64. Neke od najvažnijih značajki koje je donio Windows NT su 32-bitno adresiranje memorije ne 32-bitnim procesorima te novi sustav datoteka NTFS. Windows NT 3.5 imao je korisničko sučelje u stilu Windowsa 3.1, temeljeno na Program Manageru. Inačica 4 implementirala je sučelje u stilu tek objavljenih Windowsa 95 sa vrpcom poslova i gumbom Start. Razvoj Windowsa NT započeo je 1988. godine kada je Microsoft odlučio, paralelno sa razvojem Windowsa i MS-DOS-a, razvijati i napredni operativni namijenjen profesionalnoj primjeni na radnim stanicama i poslužiteljima, sličan UNIX-u. Ravoj još uvijek nije zaključen budući da se i najnovija inačica Windowsa, Windows 7, također temelji na Windowsima NT i nosi oznaku Windows NT 6.1