Web stranica

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

S obzirom na to da hrvatski jezik ne razlikuje Website od Web page te se i jedno i drugo prevodi s Web stranica odnosno internetska stranica imamo dvije moguće definicije ovog pojma.

  • Web stranica (kad se odnosi na Website) označava više pojedinačnih stranica, različitih multimedijalnih sadržaja ili Web aplikacija koje su objedinjene smislom ili istim izvorom te se putem internetskog preglednika mogu pronaći na jednoj internetskoj adresi. Zajedno, sve Web stranice - Web siteovi, čine ono što u svakodnevnom govoru nazivamo „internet“.
  • Web stranica (kad se odnosi na Web page) označava jedan dokument prilagođen za pregled kroz internetski preglednik, obično je u HTML ili XHTML formatu i dio je Web sitea. Web site se može sastojati od samo jedne Web stranice (Web pagea).

Dodatak: Neki izvori razlikuju internetsku lokaciju (Website) i internetsku stranicu (Web page). Također se jezični problem može donekle riješiti upotrebom jednine za Web page (internetska stranica), a množine za Website (internetske stranice). Ipak se najčešće koriste engleski izrazi page i site.

Povijest

Prva je internetska stranica napravljena 1991. godine, a napravio ju je britanac Tim Berners-Lee za vrijeme svog rada na sveučilištu CERN u Ženevi, Švicarska. On je stvorio ono što danas zovemo World Wide Web te ga zbog toga i zovu ocem interneta. Kako je izgledala prva internetska stranica možete pogledati ovdje.

Razvoj internetskih stranica

Razvoj internetskih stranica je išao od običnih tekstualnih stranica kakva je bila prva stranica koju je napravio Tim Berners-Lee do današnjeg razvoja interaktivnih, korisnički definiranih i korisnički kreiranih stranica. Najjednostavnije bi bilo reći da se razvoj internetskih stranica kretao od statičkih internetskih stranica koje se prikazuju uvijek na isti način do dinamičnih koje se prilagođavaju korisniku i daju mu mogućnost da komunicira s drugim korisnicima i sudjeluje u kreiranju stranica što je u internetskom žargonu poznato pod terminom Web 2.0.

Internetske su se stranice, upravo zbog njihovih Web 2.0 karakteristika, i razvile u jedan od ključnih medija 21. stoljeća koji ne može zanemariti ni jedan ozbiljan društveni, politički ili gospodarski subjekt.

Vrste internetskih stranica

Internetske bi stranice najjednostavnije bilo podijeliti prema njihovoj funkciji gdje razlikujemo: korporacijske odnosno institucijske internetske stranice, informacijske portale, tražilice, stranice za razmjenu interaktivnih sadržaja i dokumenata, osobne Web stranice i blogove, društvene servise, e-trgovine i sl.

Također, kao posebnu skupinu treba izdvojiti stranice koje se rade uz pomoć Adobe Flasha, a odlikuju se velikim mogućnostima animiranja sadržaja.

Svi ovi tipovi stranica se u praksi redovito kombiniraju.

Dijelovi internetskih stranica

Primjer strukture Web stranice
Raspored pažnje korisnika koji promatra Web stranicu ima obliku slova F.
Možemo izdvojiti nekoliko općenitih elemenata internetskih stranica. Početna stranica (naslovnica, home page) - prva stranica koja se otvara na pojedinoj internetskoj adresi. Izbornici - glavni ili pomoćni - obično se nalaze lijevo gore ili pri vrhu stranice - omogućuju navigaciju internetskom stranicom. Tražilica - omogućuje pretraživanje stranice. Banneri - slike ili animacije uglavnom na vrhu stranice te s desne strane. Linkovi - poveznice unutar istih stranica ili poveznice na druge stranice. Logo/ime organizacije/stranice - obično u gornjem lijevom kutu.

Neke stranice imaju uvod (intro) animaciju ili ulaznu stranicu na kojoj se, prije pristupa stranici, bira jezik, geografska lokacija ili neki drugi parametar koji uvjetuje način na koji se stranica otvara ili prikazuje.

Izgled internetskih stranica

Iako se izgled internetskih stranica ne može ukalupiti u jedinstveni obrazac s vremenom se uvriježilo da stranice imaju izgled koji se temelji na logici slova „F“. Naime, rezultati istraživanja načina na koji korisnici „čitaju“ internetske stanice su pokazali da je pažnja korisnika značajno manja u odnosu na tradicionalno knjiško/novinsko čitanje te se ona raspoređuje u obliku slova „F“ kao na slici. Logika slova F dovodi do toga da se najvažniji elementi Web stranica postavljaju u područje veće pažnje korisnika. Kvalitetnim „pisanjem za Web“ i korištenjem pojedinih trikova pažnja korisnika se može povećati.

Pojedine stranice, pogotovo one rađene u Flashu, odstupaju od ovih pravila, iako se tada uglavnom, radi o karakterističnim Web stranicama, tzv. Web brošure.

Pogledajte također