UNIX

Izvor: Vidipedija
(Preusmjereno s Unix)
Skoči na: orijentacija, traži
Naredbeno sučelje UNIX-a.
UNIX je operativni sustav namijenjen radnim stanicama i poslužiteljima. Njegove glavne karakteristike su podrška za istovremeni rad više korisnika, podrška za istovremeno izvršavanje više programa i portabilnost. Iako su ga razvijali programeri za potrebe programera, pružio je vrlo moćno i fleksibilno okruženje pa je ubrzo našao primjenu u poslovnim, znanstvenim, obrazovnim i industrijskim okruženjima. Mnogi telekomunikacijski preklopnici i prijenosni sustavi također su pogonjeni operativnim sustavima temeljenim na UNIX-u.

UNIX je u početku bio projektiran kao operativni sustav za miniračunala ali su ubrzo razvijene i verzije za veća i moćnija računala. Kako je s vremenom rasla popularnost osobnih računala, pojavile su se i brojne verzije UNIX-a posebno prilagođene tim računalima.

Razvoj UNIX-a započeo je tokom 60-ih godina u laboratorijima tvrtki AT&T, General Electric i instituta MIT u kojima se razvijao operativni sustav Multics za mainframe računalo GE-645. Tijekom godina od ovog korijena nastale su brojne verzije i izvedenice operativnog sustava UNIX. Jedan od najpoznatijih modernih operativnih sustava temeljen na UNIX-u je Linux.

Primarno korisničko sučelje UNIX-a je tekstualnog tipa i od korisnika se očekuje da naredbe zadaje upisivanjem u školjku. Pored tekstualnog sučelja, moguće je instalirati i neko od X11 grafičkih korisničkih sučelja

Temeljna načela na kojima je razvijan UNIX poslužila su kao temelj za razvoj mnogih drugih operativnih sustava.

Vanjske poveznice