Razlika između inačica stranice UEFI

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
(New page: '''UEFI''' (Unified Extensible Firmware Interface) je specifikacija koja definira softversko sučelje između operativnog sustava i firmvera uređaja. Zamijenio je su...)
 
 
Redak 1: Redak 1:
'''UEFI''' (Unified Extensible Firmware Interface) je specifikacija koja definira softversko sučelje između [[operativni sustav|operativnog sustava]] i firmvera uređaja. Zamijenio je sustav [[BIOS]] koji je dugo godina bio prisutan u svim IBM PC kompatibilnim računalima. Razvijen je kao odgovor na pojavu moćnijih komponenata i sustava koje su znatno nadilazile mogućnosti BIOS-a. Primjerice, UEFI je donio mogućnosti podizanja sustava s velikih diskova, arhitekturu neovisnu o procesoru, upravljačke programe neovisne o procesoru, fleksibilno okruženje sustava prije učitavanja operativnog sustava, uključujući pristup mreži te modularan dizajn.
+
[[Slika:UEFI.jpg|thumb|300px|UEFI sučelje]]'''UEFI''' (Unified Extensible Firmware Interface) je specifikacija koja definira softversko sučelje između [[operativni sustav|operativnog sustava]] i firmvera uređaja. Zamijenio je sustav [[BIOS]] koji je dugo godina bio prisutan u svim IBM PC kompatibilnim računalima. Razvijen je kao odgovor na pojavu moćnijih komponenata i sustava koje su znatno nadilazile mogućnosti BIOS-a. Primjerice, UEFI je donio mogućnosti podizanja sustava s velikih diskova, arhitekturu neovisnu o procesoru, upravljačke programe neovisne o procesoru, fleksibilno okruženje sustava prije učitavanja operativnog sustava, uključujući pristup mreži te modularan dizajn.
  
 
==Vanjske poveznice==
 
==Vanjske poveznice==

Trenutačna izmjena od 05:41, 10. lipnja 2014.

UEFI sučelje
UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) je specifikacija koja definira softversko sučelje između operativnog sustava i firmvera uređaja. Zamijenio je sustav BIOS koji je dugo godina bio prisutan u svim IBM PC kompatibilnim računalima. Razvijen je kao odgovor na pojavu moćnijih komponenata i sustava koje su znatno nadilazile mogućnosti BIOS-a. Primjerice, UEFI je donio mogućnosti podizanja sustava s velikih diskova, arhitekturu neovisnu o procesoru, upravljačke programe neovisne o procesoru, fleksibilno okruženje sustava prije učitavanja operativnog sustava, uključujući pristup mreži te modularan dizajn.

Vanjske poveznice