Stylus

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Primjeri izvedbe modernog stylusa

Stylus (množina styli ili styluses)jest sredstvo za pisanje. U moderno doba najčešće se pojmom stylus označava omalena tanka plastična ili metalna olovčica namijenjena manipulaciji s PDA uređajima i smartphone mobitelima opremljenima touchscreenom.


Izvedbe

Najčešće izvedbe stylusa danas su u jednostavnoj monofunkcionalnoj varijanti (samo stylus) ili pak multifunkcionalnoj varijanti u kojoj je funkciji sredstva za manipulaciju touchscreenom pridodana i funkcija penkale te odvijača za kućište PDA ili smartphone uređaja.

Povijest

Styli je prvi put korišten još u staroj Mezopotamiji za pisanje jednog od najdrevnijih pisanih dokumenata uopće. Koristili su ga i stari Egipćani

Funkcija

U klasično Rimsko doba styli su korišteni za pisanje po pločama od voska. Naime, drvene ploče prekrivene slojem voska koristile su se u to doba za izračun i vođenje osobnih računa. Zašiljeni drveni štapić idealno je poslužio za pisanje po vosku.

Etimologija

Riječ stylus dolazi od riječi style odnosno rimskog naziva stilus, a što označava štapić kojim se pisalo po voštanim pločama. U 19. stoljeću londonski riječnik grčkih i romamskih antikviteta navodi Stilus kao metalni instrument koji jako podsjeća na olovku kako po obliku tako i po veličini.

Vanjske poveznice