Soumitra Dutta

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Soumitra Dutta
Soumitra Dutta je profesor na katedri Roland Berger za biznis i tehnologiju INSEAD-a. Voditelj je INSEAD-ovog projekta elab@INSEAD (u suradnji s tvrtkama Morgan Stanley, SAP, Cisco i Intel) čiji je cilj uspostaviti centar izvrsnosti u obrazovanju i istraživanju u digitalnoj ekonomiji.

Prije nego što se 1989. priključio INSEAD-u radio je u tvrtkama Schlumberg u Japanu i General Electric u SAD. Stekao je zvanje PhD u računalnim znanostima i MSc u poslovnoj administraciji na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji. Gostovao je kao profesor na nekoliko međunarodnih sveučilišta, među kojima su Haas School of Business (Berkeley) i Solvay Business School (Brussels)

Trenutno se bavi istraživanjem tehnoloških strategija i inovacija na razini korporacije i države. Njegova najnovija knjiga je “Throwing Sheep in the Boardroom” (Wiley, 2008) i napisao ju je zajedno sa Kanađaninom Matthewom Fraserom. Ona otkriva kako su i do koje mjere društvene mreže preobrazile svakodnevicu ljudi. U njoj je opisano kako neformalno komuniciraju u krugu zajednice poznanika i prijatelja, kako to određuje njihov identitet, kakva je, zbog utjecaja društvenih mreža, dinamika ljudskih organizacija, kakvo je njihovo ponašanje kao građana unutar društvene zajednice ali i kao potrošača, kakva je moć društvenih mreža i koji je njihov doseg kada se govori o životu u zajednici i poslovnom komuniciranju, ali i između kompanija i ciljnih kupaca njihovih proizvoda. Ova njegova knjiga privukla je brojne pozitivne kritike unutar mrežne zajednice i učinila ga jednim od najtraženijih predavača. Neke od njegovih ostalih knjiga su:

  • Innovating at the Top” (Palgrave, 2008)
  • The Global Information Technology Report 2007-2008 (Palgrave 2008)
  • The Bright Stuff (Financial Times/Prentice Hall, 2002)
  • Embracing the Net (Financial Times, 2001)
  • Process Reengineering, Organisational Change and Performance Improvement (Mc-Graw Hill, 1999)

Aktivno je uključen u razvojnu politiku Europske unije i njenih članica. Trenutno je član savjetodavnog komiteta za ICT vlade Katara a savjetovao je i druge vlade po pitanju ICT-ja. Predsjednik je panela o inovacijama u ICT-ju - Europe Innova - Europske komisije i član upravljačkog komiteta eBusiness Network također Europske komisije.

Rezultate njegovih istraživanja prenijeli su mnogi međunarodni mediji i publikacije, između ostalih CNN, CNBC i BBC. Predavao je i savjetovao u brojnim međunarodnim korporacijama širom svijeta. Upravljao je programima za top menadžment u nekoliko kompanija. Član je Svjetskog ekonomskog foruma.

Vanjske poveznice