Solid State disk

Izvor: Vidipedija
Inačica od 05:16, 25. siječnja 2009. koju je unio/unijela Aleksandar (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
SSD tvrdi disk proizvođađa pqi sa kapacitetom od 64GB.
Solid state diskovi (SSD) su diskovi koji za pohranu podataka koriste memorijske čipove (flash memoriju ili SDRAM čipove) umjesto tradicionalnih rotirajućih magnetskih ploča. Prisutni su u računalnoj industriji još od pojave prvih PCMCIA flash memorijskih kartica, a masovnu ekspanziju danas doživljavaju u mobilnim uređajima poput telefona, muzičkih i video playera, ručnih računala i sl..

Prednosti solid state diskova su u gotovo nepostojećoj latenciji (ne postoji period čekanja da se mehanička glava pomakne pri čitanju ili pisanju podataka), u bešumnosti rada, zatim u znatno manjoj potrošnji električne energije, većoj robusnosti (nema pokretnih dijelova) i izdržljivosti u teškim uvjetima. Zahvaljujući ovim karakteristikama solid state diskovi uspješno se koriste primjerice u vojnim programima gdje je izdržljivost hardvera imperativ. Predviđa se da će SSD veliki uspjeh ostvariti u laganim prijenosnim računalima nove generacije, gdje bi uparivanje brzog SS diska od 30 GB s 1 GHz procesorom moglo rezultirati performansama usporedivima s 3 GHz procesorom i tradicionalnim prijenosnim diskom sa rotirajućim pločama.

Korejska tvrtka Samsung nedavno je objavila skoru dostupnost 1.8-inčnog flash solid state diska kapaciteta 32 GB namijenjenog mobilnim računalima. Iako cijenom (informacija nije dostupna u tijeku pisanja teksta) vjerojatno još neko vrijeme neće moći konkurirati klasičnim diskovima, prednosti u drugim segmentima svakako su značajne: upola manja težina, od 1,5 do 3 puta bolje performanse uz samo 5% potrošnje struje u odnosu na konkurenciju.

Vanjske poveznice