Sid Meier

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Sid Meier

Sid Meier


Sidney K. Meier, rođen 1954. u Detroitu, Michiganu, američki je programer i dizajner nekih od najuspješnijih kompjutorskih igara u povijesti te partikularne supkulture umjetnosti. U svijetu poznat kao „otac kompjutorskog igranja“.


Prepoznat kao jedan od pionira rada na području dizajna kompjutorskih igara, 1999. Meier postaje druga osoba upisana u Akademiju Interaktivne Umjetnosti i Znanstvenu Kuću Slavnih (časnu titulu prvi je stekao Shigeru Miyamoto iz Nintenda,1998.) a 2002. je imao čast biti primljen u Computer Museum of America's Hall of Fame. Njegovo ime i igre uz koje se ono veže, priskrbilo si je gotovo svaku važniju službenu i neslužbenu nagradu u industriji kompjutorskih igara. Kad je odrastao, zaista je želio postati dizajner igara, te je u početku igrao i izrađivao igre za ploču. Studirao je računarstvo, a nakon diplome je isprva radio u kompaniji koja je izrađivala kase i automate. Prema njegovim riječima, njegova prva kompanija, MicroProse Software, rođena je kad je kolegu iz firme pobijedio na automatu letačke simulacije na temelju svojeg znanja o umjetnoj inteligenciji i izjave kako „on sam može isprogramirati nešto bolje“.(Sid Meier's Q&A by David Craddock, www.shacknews.com) Trenutno živi u Hunt Valley-ju, Maryland, sa suprugom Susan (koju je upoznao u crkvenom zboru gdje su zajedno pjevali) ,i sinom Ryanom.

INOVACIJE

Titulu inovatora Meier je zaradio naslovima koji su u vrijeme plasiranja na tržište, u segmentima koji su bili ključni za igru, bili originalni i tako utjecali na prodaju i popularnost. Kao suosnivač MicroProse Software-a, prva igra na kojoj je radio bila je Spitfire Ace, pilotska simulacija smještena u Drugi svjetski rat, izdana 1982. za Atari 400/800 (kasnije za Commodore 64 i DOS). Godine 1985. izdaje jedan od prvih borbenih simulatora letenja, F-15 Strike Eagle, popularniji naslov koji se u svijetu prodao u preko milijun i pol primjeraka. Igra je bila prikazana kroz vektorsku grafiku i sadržavala je 7 misija koje su se protezale preko ratnih područja iz stvarnog života, čiji su odjeci u vrijeme izlaska tog naslova tek počeli jenjavati. Meierov rad na području simulacija izrodio je nekoliko nastavaka borbenih simulatora (F-19 Stealth Fighter, 1988; F-19 Stealth Fighter, 1989.), ujedno i jedne iznimno popularne simulacije podmornice (Silent Service, 1985.), ali elevacija popularnosti počinje s naslovom Sid Meier's Pirates!(1987.), cementirajući njegovo ime kao sinonim kvalitete i zaštitni znak edukacijskih, zabavnih, nenasilnih i ozbiljnih igara sa Sid Meier's Civilization (1991.).

Pirates!

Pirates!

„Pirati“, smješteni u španjolske kolonije koje igrača na početku prepoznaju kao ratnog slobodnjaka, najavili su novu eru kompjutorskih igara, gdje igrač ima mogućnost sam odabrati sudbinu svojeg avatara, prividno nesputan strogo zacrtanim progamerskim putem (iako prema većini izvora titulu prve takve igre odnosi Elite, 1984.).

Civilization

Civilization

„Civilizacija“ je, u ono vrijeme unikatna mješavina istraživanja-ekonomije-osvajanja-diplomacije zaogrnuta u strategiju na poteze, pružila publici edukacijski i zabavan vremeplov kroz ljudsku povijest i potencijalnu optimističnu budućnost. Potkovana opširnim informacijama iz stvarnog života vojno, kulturološki i diplomacijski orijentiranih nacija svijeta, zajedno sa mogućnošću slobodnog izbora puta kojim bi se nacija odabrana od strane igrača kretala (eng. open-ended gameplay), igra je Sida Meiera ustoličila kao kralja novog žanra – gdje je igrač prividno stavljen u ulogu boga (eng. god-games).


FIRAXIS

Meier napušta MicroProse 1996. i zajedno s Jeffom Briggsom osniva Firaxis Games, kompaniju koja od svog postojanja do danas proizvodi kvalitetne kompjutorske strategije. Mnoge od njih su spiritualni nastavci izvornika na kojima je radio. U toj firmi Sid ima ulogu kreativnog direktora, radeći kao savjetnik i pomažući na više projekata odjednom, dok primarni dizajn nekih od popularnijih igara s njegovim imenom sada potpisuju Brian Reynolds (Civilisation 2, Sid Meier's Alpha Centauri, Sid Meier's Colonization), Jeff Briggs (Civilization 3) i Soren Johnson (Civilization 4). Sam MicroProse Software, nakon odlaska Meiera ostavljen u rukovodstvo drugom suosnivaču – Billu Stealeyu - kao firma prestaje postojati 2001., kada njenu matičnu kompaniju - Hasbro Interactive - kupuje Infogrames.

Igre na kojima je Sid Meier radio u MicroProse-u, a od 1996. u Firaxisu:

Spitfire Ace (1982) - prvi projekt na kojemu Meier ima važniju ulogu HellCat Ace (1982)

Floyd of the Jungle (1982)

NATO Commander (1984)

Solo Flight (1984)

Kennedy Approach (1985)

F-15 Strike Eagle (1985) - jedan od prvih borbenih simulatora zrakoplova

Silent Service (1985), - simulacija podmornice, Meierov prvi istup izvan područja letačkih simulacija

Sid Meier's Pirates! (1987)

F-19 Stealth Fighter (1988)

F-15 Strike Eagle II (1989)

Covert Action (1990)

Railroad Tycoon (1990), - simulacija ekonomije u vrijeme ranih dana američke I europske.

Civilization (1991), - strategija na poteze, Meierova najveća uspješnica

Pirates! Gold (1993) – remake originala prilagođen za Windows 3.11.

Colonization (1994),

Civilization II (1996)

Magic: The Gathering (1997) – posljednja igra na kojoj je Meier radio za MicroProse

Sid Meier's Gettysburg! (1997) – Meierova prva strategija u realnom vremenu.

Sid Meier's Antietam! (1998)

Sid Meier's Alpha Centauri (1999) – adaptacija “Civilizacije” za izvanzemaljsko okružje, na kojoj je kao glavni dizajner radio Brian Reynolds.

Sid Meier's SimGolf (2000) – simulacija golf terena izrađena u suradnji s kompanijom Maxis.

Civilization III (2001), - treći nastavak popularne igre, glavni dizajner je Jeff Briggs. Poboljšana pravila, diplomacija, dodatak “strateških resurasa” i kulture kao sredstva dominacije.

Sid Meier's Pirates! (2004), - remake originala s poboljšanim elementima i grafikom.

Civilization IV (2005), - glavni dizajner je Soren Johnson. 3D engine zamjenjuje izometrijski pogled korišten u prošlim nastavcima. Dodatak je religija kao sredstvo dominacije (do tada korištena samo kao sredstvo smirivanja i kontrole populacij