Seymour Roger Cray

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Seymour Cray.
Seymour Roger Cray, 28.rujna 1925. - 5.listopada 1996. američki je elektroinženjer, magistar matematike, arhitekt superračunala. Već za života bio je legendarna osoba u području računalstva.

Djetinjstvo i mladost

Rodio se 28. rujna 1925. u malom gradiću Chippewa Falls u američkoj državi Wisconsin u obitelji glavnog gradskog građevinskog inženjera i majke domaćice. Kao dijete razlikovao se od ostale djece. U prizemlju kuće imao je radiopostaju, a od starog elektromotora i dječjeg seta za sklapanje modela napravio je Morzeov uređaj. U srednjoj školi (gimnazija Chippewa Falls) ta je razlika bila još veća. Nije jurio za djevojkama, nije se bavio ni sportom, ali je često i uspješno zamjenjivao profesora fizike kad bi ovaj bio bolestan. Naravno, gimnaziju je završio kao najbolji učenik u prirodnim predmetima, a na kraju srednje škole dobio je novčanu nagradu poduzeća Baush & Lomb.

U drugom svjetskom ratu bavio se radiokomunikacijama kao radiooperator u Evropi. Iz Evrope je prebačen na Filipine gdje je radio u specijaliziranoj postrojbi za razbijanje japanskih šifri. Tu je na novom ratnom zadatku upoznao Williama Charlesa Norrisa, čovjeka koji će ga šest godina kasnije zaposliti. Poslije rata najprije studira na Wisconsin University u Madisonu, ali se ubrzo prebacuje na prestižni Minnesota University u Minneapolisu. 1950 diplomirao je elektrotehniku koju je okarakterizirao kao "primitivnu disciplinu“ jer se više bavi elektromotorima nego elektronikom, a 1951. magistrirao je primijenjenu matematiku i donio odluku da će se baviti računalima.

ERA Engineering Research Associates

Po završetku studija zaposlio se u ERA (William Charles Norris već je ranije, zajedno s ostalim ratnim drugovima i američkom mornaricom, osnovao Engineering Research Associates).

U ERA počinje odmah raditi na dizajniranju računala i tamo je Cray napravio svoje prvo računalo, ERA 1101. Računalo je odlično prošlo na tržištu i ERA je kao mlada kompanija bila profitabilna (ERA je, uz ostalo, držala i 80% američkog tržišta računalnih Drum memorija). Istovremeno Cray se dalje usavršava, sluša predavanja iz raznih područja, o Boolovoj algebri, digitalnoj elektronici i binarnoj aritmetici, a slušao je i predavanja vrhunskog stručnjaka Von Neumanna. Ugled mu sve više raste kada osmisli i konstruira računalo ERA 1103. Ipak, kako to često biva na tržištu, Engineering Research Associates mijenja vlasnike (Remington Rand, Sperry Rand), Cray nastavlja s radom, a Sperry postaje poznata po seriji Univac 1 (drugo digitalno računalo u SAD), 1101, 1102, 1103 (ERA 1103 dizajnirao je Cray)

CDC, Control Data Corporation

William Charles Norris, 1957. potpredsjednik ERA, nezadovoljan radom u Sperryju osniva novu tvrtku Control Data (CDC). Sa sobom je povukao i dosta inženjera iz Sperryja, tako da i Cray vrlo brzo prelazi CDC. Iz tog vremena čuvena je istinita anegdota da je Norris tražio od Craya da mu napiše dva prijedloga za novi proizvod u okviru petogodišnjeg i jednogodišnjeg plana. Rezultat su bila dva plana, svaki u jednoj rečenici. Petogodišnji: „Napraviti najveće računalo na svijetu“. Jednogodišnji:“ Napraviti petinu najvećeg računala na svijetu“. Rezultat plana bilo je prvo tranzistorsko računalo CDC 1604, (1103 + 501, broj zgrade u Park aveniji gdje je bilo sjedište kompanije). Tvrtka je u prvo vrijeme bila siromašna i štedjelo se na svakom koraku. Kako su u ono vrijeme tranzistori bili skuplji od elektronskih cijevi, Cray je često obilazio lokalne trgovine s elektronikom u potrazi za najjeftinijim tranzistorima. On sam izjavio je da mu je jedan od najvećih istraživačkih uspjeha iz tog vremena bio kada je pronašao trgovca koji prodaje tranzistore za 27 centi po komadu. CDC 1604 je završen 1960., godinu dana prije plana. CDC je bio zatrpan narudžbama za 1604 (glavni kupac bile su vojne ustanove SAD-a), bilo je jasno da je nova kompanija na putu velikih poslovnih uspjeha i da su vremena štednje prošlost. 1962. u svojem rodnom mjestu, 200 kilometara od Minneapolisa, formira laboratorij i počinje s radom na novom računalu.

Novo računalo 6600 završeno je 22. kolovoza 1963.godine. Računalo je imalo brzinu od 3 milijuna programskih instrukcija u sekundi, 350000 tranzistora, bilo je hlađeno freonom, središnji procesor koristio je paralelni rad, uz glavni procesor postojala su i pomoćna računala, računalo se kontroliralo uz pomoć terminala tako da je u to vrijeme to bilo najbrže računalo na svijetu, pa se za računala takvih karakteristika uvodi nova riječ superračunalo. To računalo je bilo deset godina ispred svog vremena, a neka rješenja iz 6600 koriste se i danas. Sljedeće je računalo još boljih karakteristika, 7600. Cray je bio poznat po dizajnu svojih računala. Cray je bio, kao i veliki broj Amerikanaca, vatreni ljubitelj beskonačne televizijske serije „Star Trek“ i mnogi kažu da je odatle crpio ideje za oblik svojih estetski uvijek dotjeranih računala. Čak i danas, kada mnogi proizvođači unajmljuju skupe modne industrijske dizajnere za dizajniranje računala, Crayova računala su estetski (i ne samo estetski) nešto izuzetno.

Računalo CDC 7600 počelo se prodavati 1968. godine i izvršavalo je 15 milijuna instrukcija u sekundi. To je bio i posljednji kompjutor koji je Cray dizajnirao u CDC.

Cray Research

Cray 1.
1972. Cray osniva svoju tvrtku Cray Research. 1976. godine Cray Research predstavlja vjerojatno prvo računalo kojem nitko nije osporavao titulu superkompjutora.

Cray je radio na 80 MHz i imao memoriju od milijun riječi dužine 64 bita. Imao je preko 100 kilometara žice u sebi, ali ni jedna žica nije bila duža od 12 cm. Na 3400 tiskanih pločica bilo je smješteno 120 000 poluvodičkih čipova. Čuvena klupa za sjedenje, u obliku divovskog slova C gledano iz ptičje perspektive, bila je prvi komercijalno uspješan vektorski procesor.

1980. drugi se put oženio i zaključio da nije najpogodnija osoba za upravljanje tvrtkom. Od 1981. vanjski je suradnik u Cray Research, dizajnira Cray 2, želja mu je da računalo bude izrađeno od GaAs (galijev arsenid) poluvodiča, budući da nije bilo dovoljno poluvodiča, vratio se na silicij. Cray 2 bio je deset puta brži od Craya 1.

U međuvremenu 1982. druga razvojna skupina u njegovoj tvrtki izbacuje na tržište Cray X-MP. Cray je bio zaprepašten kada je vidio da i netko drugi može (voditelj projekta Steve S.Chen) napraviti brže računalo od Cray 1.

1985. Cray se ponovno vraća GaAs poluvodičima (manja potrošnja energije) i počinje raditi na Cray 3, osnovao je tvrtku Cray Computer Corporation, ali troškovi izrade bili su preveliki, konkurencija je velika i Cray Computers nema više potporu velikih investitora (Wall Streeta), tako da je odustao od projekta, a tvrtka proglašava stečaj 1995.

Cray osniva novu tvrtki SRC Computers gdje počinje dizajn i razvoj novog računala, ali umire 1996. u Colorado Springsu, Colorado, od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreće tri tjedna ranije.

U njegovim tridesetim godinama smatrali su ga genijem u dizajniranju superračunala. Iako mu pod kraj života nije sve išlo od ruke, zbog svojih otkrića, računala, i ideja u dizajniranju i proizvodnji računala ostat će trajno upisan u povijesti računalstva i informatike.

Godine 1972. bio je nagrađen nagradom Harry Goode Memorial Award za "iznimna postignuća na polju obrade informacija."

Vanjske poveznice