SATA

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
SATA kabel
SATA (Serial Advanced Technology Attachment) je sučelje za spajanje optičkih jedinica i tvrdih diskova na matičnu ploču. Prisutan je na tržištu računalnih tehnologija još od 2003. godine a pojavio se kao zamjena za, sada već zastarjeli, EIDE standard, poznat po specifikaciji širokih kablova za spajanje uređaja sa matičnom pločom.


Prednosti

Glavne prednost SATA specifikacije su:

 • tanji podatkovni kablovi (7-žilni u odnosu na 80-žilne kablove EIDE standarda)
 • brzina prijenosa od 300 Mb/s (SATA 3G), u usporedbi sa 133 Mb/s standarda Ultra ATA/133
 • bez master/slave konfiguracije koja je bila obavezna na IDE standardu
 • povećana sigurnost transfera podataka itd.


Tehnologija

Danas na tržištu prevladavaju SATA tvrdi diskovi druge generacije, koji nose oznaku SATA 3G (zbog teorijske brzine prijenosa 300 Mb/s) a poneki još govore da je riječ o SATA-II standardu, što se odnosi na tijelo koje donosi specifikacije nove generacije SATA tehnologije ali ne i na samu specifikaciju. Neke od tehnologija koje su zaživjele u SATA standardu (SATA 3G ) su:

 • Asinkrona notifikacija - mogućnost obavještavanja sustava ukoliko je u SATA čitač umetnut SATA uređaj ili da je uređaj hot plug (vruće prikopčan) na konektor.
 • Click connect – kablovi su redizajnirani u odnosu na stariju generaciju SATA standarda. Na konektorima se sada nalazi „zub“ koji, nakon što je uređaj pravilno priključen, proizvode prepoznatljivi "klik".
 • Hot Plug – već poznata tehnologija (ranije se koristila isključivo na poslužiteljima) koja donosi mogućnost detekcije uređaja bez struje te izmjenu uređaja bez prethodnog najavljivanja sustavu.
 • NCQ (Native Command Queuing) – tehnologija koja omogućuje slanje višestrukih zahtjeva (do 32 zahtjeva) tvrdom disku koji samostalno reorganizira njihov redoslijed. Time se postiže bolja efikasnost i smanjuje se „trošenje“ diska.
 • Staggered Spin Up – Ova tehnologija omogućuje kontroleru da diskove, umjesto u isto vrijeme, inicijalizira sekvencialno i tako rastereti napajanje računala. Time se izbjegava da sve komponente odjednom opterete napajanje računala koje možda neće biti u stanju isporučiti dovoljno struje.
 • eSATA (External SATA) – poznata je tehnologija za eksterna SATA uređaje koja uključuje nove zaštićene konektore i kablove dužine do 2 m. Premda su vrlo slični, oblikovani su tako da se ne mogu umetnuti u interni SATA konektor. eSATa je do 6 puta brža od USB 2.0 ili FireWire sučelja (koji je danas pomalo zaboravljen i egzistira još jedino na Mac računalima te ponekim digitalnim kamerama.)
 • xSATA – proširenje eSATA standarda koje omogućava duže kabele, u ovom slučaju do maksimalnih 8 m.


Generacije

 • SATA 150 - Prva generacija SATA uređaja (SATA/150) koristila je 8B/10B enkodiranje. To je značilo teoretsku brzinu od 1,2 gigabita u sekundi (Gbps), ili 150 megabajta u sekundi (MB/s). Osim poboljšanja u samim uređajima promijenjen je i način spajanja. Sada se koriste manji i praktičniji SATA konektori na dužim kabelima za prijenos podataka, za razliku od starih PATA priključaka.
 • SATA 3G - Sa predstavljanjem Nvidia nForce4 čipseta u 2004. godini, predstavljen je i novi SATA standard koji je donio gotovo dvostruko veću teoretsku propusnost podataka od 300 MB/s. SATA-II sabirnica podržava i stare SATA diskove, a vrijedi i obrnuto, samo što će tada SATA-II disk raditi na (sporijoj) brzini SATA standarda.

Vanjske poveznice