RivaTuner

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Praćenje radnih temperatura grafičke kartice i brojne mogućnosti tweakanja s RivaTunerom

RivaTuner je besplatna aplikacija za upravljanje radom grafičkog procesora. Trenutno se nalazi u verziji 2.22.


O softveru

Mnoštvo postavki za DirectX i OpenGL

Službeni driveri proizvođača grafičkih kartica nude ograničene mogućnosti konfiguriranja njihovog rada. Egzotičnije postavke, osim omiljenog overclockinga, sadrže i štošta drugo. RivaTuner korisniku daje priliku podešavanja uistinu široke palete opcija.

Spomenimo za početak korisnu refresh rate override funkciju, koju ne treba posebno objašnjavati. Zatim, armadu opcija za rad grafičke kartice pod DirectX-om i OpenGL-om kao što su mipmapping i intellisample postavke, forsiranje određene verzije pixel i vertex shadera, vertikalne sinkronizacije, postavki tekstura i antialiasinga uz pojedine stavke svojstvene samo za DirectX ili OpenGL. Što se tiče System tweaks sekcije, ona sadrži mnoge najzanimljivije postavke – prije svega overclockiranje.

Overclocking se izvodi na tri razine – standard 2D, low power 3D i performance 3D. Osim određivanja frekvencija za sve tri razine moguće je kontrolirati i brzinu rada hladnjaka. Detaljne postavke boja, AGP ili PCI Express sučelja, dijagnostičko izvješće grafičkog podsustava kao i nadgledanje temperature, frameratea i drugih stavki dostupne su van utjecaja na same drivere, kao modifikacije niže razine te bi trebale raditi sa grafičkim čipovima svih proizvođača. Osim tipičnih programskih postavki poput pokretanja na startupu, RivaTuner nudi izvanredne mogućnosti u Power User tabu, dozvoljavajući korisnicima izmjenu nekih tisuću naprednih stavki u ugrađenom editoru registryja, čija se baza kreira pri prvom pokretanju aplikacije.

Treba istaknuti i Application/preset launcher kao i Task scheduler, za programirano pokretanje nekih zadataka ili aplikacija. Nove inačice RivaTunera izlaze u pravilu svako koji mjesec pa nije nemoguće da najnovije kartice i driveri nisu u cjelosti podržani. Imajte na umu da je bolje ne kopati po postavkama koje ne poznajete jer vrijedi disclaimer u kojem se proizvođač ograđuje od potencijalne štete. Također, RivaTuner predviđen je prije svega za rad s Nvidijinim karticama, dok Atijeve podržava tek u osnovnom modusu rada.


Vanjske poveznice