Računalni hladnjaci

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Računalni hladnjaci su dijelovi računala koji hlade neke komponente računala. Današnji zračni i vodeni rashladni sustavi u računalima mogli bi biti zamijenjeni pravim malim hladnjacima koji rade na principu sličnom zamrzivačima i hladnjacima u domaćinstvima, s tom razlikom što su daleko manjih dimenzija. Prema prvim rezultatima, ne samo da bi budući hladnjaci mogli stati unutar stolnih računala, već i unutar prijenosnika i to lakše nego postojeći sustavi. Ovo bi moglo dramatično povećati količinu temperature koja se može odvesti s čipova i istodobno smanjiti dimenzije čitavog računala.

Osnovni način odvođenja temperature s računalnih čipova danas je stavljanje zračnih ili vodenih hladnjaka koji preko radijatora emitiraju toplinu koju su pokupili s čipova. Umjesto ovoga pristupa problemu, istraživači s Purduea rade minijaturne kompresore i evaporatore koji emuliraju procese u velikim rashladnim sustavima, ali na minijaturnoj skali.

Za sada se čini da bi problematični dio rješenja mogla biti cijena ovakvog rashladnog sustava koji će zasigurno biti skuplji od uobičajenih 30-tak dolara koliko sada stoji tipični računalni hladnjak.