Računalni šah

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Garry Kasparov u partiji protiv računala Deep Junior.
Programi za računalni šah omogućuju korisnicima da sami igraju šah, ili da za protivnika imaju stroj, da analiziraju partije, rješavaju šahovske probleme, usavršavaju taktike i pripremaju se za šahovska natjecanja.

Suvremena računalna tehnologija otvorila je novo područje u igranju ove drevne igre, i proširila još uvijek aktualnu debatu o umjetnoj inteligenciji nasusprot ljudske.

Računalo igra šah drugačije od čovjeka. Moć računalnog programa počiva na hardverskoj snazi stroja i ogromnim bazama podataka u koje su ubačene partije iz šahovskih informatora i svjetskih šahovskih enciklopedija. Iz neslućenog broja mogućih kombinacija (a to su milijuni pozicija koje se „obrade“ u sekundi), program generira najoptimalniji potez.

Značajan doprinos šahovskom programiranju dali su Claude Shannon, američki znanstvenik i inženjer, te Ken Thompson, osnivač tvrtke Bell Labs i tvorac operativnog sustava Unix. Jedan od vrhunskih šahovskih stručnjaka koji se posvjetio računalnom šahu, bio je nekadašnji svjetski prvak u šahu Mihail Botvinik.

Povijest

Počeci razvoja računalnog šaha sežu u sedamdesete godine prošloga stoljeća. Jedan od prvih šahovskih programa nazvan je Chess, a njegovi tvorci su bili Larry Atkin i David Slate. Isprva su dobri šahisti lako pobjeđivali računala u šahovskim partijama, no bilo je jasno da će se u ne tako dalekoj budućnosti pojaviti još moćniji strojevi pred kojima će pokleknuti i najbolji velemajstori.

Prvo takvo računalo bio je Deep Thought. Naziv je posuđen od računala iz čuvenog romana Douglasa Adamsa, Vodič kroz Galaksiju za autostopere. I sva potonja računala dobivala su imena analogno tom prvobitnom – Deep Blue i Deep Fritz, recimo. Deep Thought je razrađen na sveučilištu Carnegie Mellon, a kasnije ga je preuzeo IBM. Iako moćan, Deep Thought još uvijek nije mogao dostići razinu igre najjačih svjetskih igrača. To je pošlo za rukom tek računalu Deep Blue, tvorevini tvrtke IBM.

Godine 1996, Deep Blue je bio prvo računalo koje je uspjelo s pobjedom završiti partiju protiv aktualnog svjetskog prvaka u šahu, Garija Kasparova. Tada je u ukupnom poretku na turniru Kasparov ipak odnio pobjedu jer je od preostalih šest partija u tri pobjedio a dvije remizirao. No, već sljedeće godine Kasparov je izgubio s 3½ naprema 2½. Bio je to prijelomni trenutak u povijesti šaha.

Šahovski programi

Sa Interneta se mogu preuzeti besplatne verzije jakih računalnih programa za igranje šaha kao što su Crafty i Fruit. U najpoznatije komercijalne šahovske programe danas se svrstavaju Shredder i Fritz (čijoj se inačici, X3D Fritz, suprotstavio Kasparov 2003. godine, no rezultat je u konačnici bio neriješen).

Svake godine organizira se svjetsko natjecanje u računalnom šahu (World Computer Chess Championship, WCCC).

Vanjske poveznice