Računalna prijevara

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Načini i sredstva otkrivanja i sprječavanja računalnog kriminaliteta Najčešće pogreške u zaštiti. Provjera pristupa, kriptografija, digitalni certifikati, digitalni vremenski biljezi, steganografija, i druge metode i sredstva fizičke, tehničke i logičke zaštite od zloupotrebe računala.

Do toga najčešće dolazi putem intreneta kada mi i ne mislimo kako se možemo dovesti u opasnost otkrivanjem svojih osobnih podataka, mjesta u kojem živimo itd. Ne mora bit uvjek u pitanju naša imovina nego i uništavanje tuđe svojom neoprežnošću… Sa svojom neoprežnošću možemo dovesti u opasnost i svoje financijsko stanje. Hakiranje nam može uništiti i naše osobno računalo ubacivanjem raznih virusa… Kako bi to spriječili moramo se osigurati tako što ćemo zaštiti svoje računalo antivirusnim programima. U nekim situacijama nam baš i ne pomaže, ali ga vrijedi imati.

Izmjenama Kaznenog zakona i njegovim usuglašavanjem s europskom Konvencijom o kibernetičkom kriminalitetu, Hrvatska napokon dobiva nova, kvalitetna, premda još uvijek ne i potpuna zakonska rješenja u ovom području.