RSS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Rss.jpg

RSS (Real Simple Syndication) omogućava jednostavno dijeljenje i objavljivanje sadržaja preko Interneta. Najčešći primjeri upotrebe su portali sa novostima ili različiti forumi koji, ovisno o načinu implementacije, omogućavaju praćenje novosti iz odrađenih kategorija (sport i strane vijesti kod portala ili odgovori na vlastite postove i nove teme kod foruma). Iako postoji od 1999., njegovo korištenje je naglo poraslo tek nakon korištenja na starom Netscapeovom portalu i kasnije kod naglog rasta popularnosti blogova. S tehničke strane, RSS je opisan sa XML-om, što mu omogućava maksimalnu fleksibilnost po pitanju distribuiranog sadržaja. Iako je tekst najpopularniji, sve više se koristi za prijenos i drugih informacija poput slika, videa, glazbe ili torrenta.


Kako radi RSS?

Svaki zainteresirani korisnik na internetskim stranicama, (koje omogućuju pretplatu na RSS kanale) može se predbilježiti na automatizirano primanje obavijesti o novoobjavljenim informacijama, zahvaljujući pogodnostima RSS tehnologije. RSS kanali, kako se često nazivaju, omogućuju korisniku primanje obavijesti elektroničkim putem pomoću odgovarajućeg programa za čitanje. Tako primljena obavijest sadrži poveznicu (link) na sadržaj na koji se korisnik predbilježio i obično kratak opis novoobjavljene informacije. Korisnik tada odlučuje želi li klikom na link otići na stranicu s koje mu je pristigla obavijest o novostima ili će obavijest zanemariti ili obrisati.


Prednosti

Temeljna pogodnost korisniku RSS kanala je da ne mora posjećivati stranice web siteova da bi pregledao ima li novosti koje ga zanimaju. Dodatne pogodnosti predbilježbi na RSS kanale su anonimnost i prekid predbilježbe bilo kada. Uvjet korištenja RSS-a s korisnikove strane je otvorena veza prema Internetu i odgovarajuć program za čitanje. Korisnici novih internetskih preglednika (browser) i programa za rad s elektroničkom poštom, kao što su Internet Explorer 7 i 8 i Outlook 2007, također podržavaju RSS tehnologiju, pa nije potrebno pribavljati poseban RSS čitač. Većina ih se može besplatno preuzeti s Interneta.


Primjer

Upravo zadnji primjer najbolje opisuje primjenu: ako pratite kakav podcast ili seriju i želite svaku novu epizodu, no bez podsjećanja na pretraživanje i ručno preuzimanje, dovoljno je pretplatiti se na originalni izvor i podesiti čitać na automatsko preuzimanje čim je sadržaj dostupan


Primjer jednostavnog RSS feeda:

<rss version="2.0"> <channel> <title>Naslov</title> <link>http://www.vidilab.com</link> <description>Opis vijesti</description> <language>hr</language> <item> <title>Naslov</title> <link> http://www.vidilab.com</link> <description>Opis </description> <dc:creator>Autor</dc:creator> <dc:date>23-01-2008</dc:date> </item> </channel> </rss>


Vanjske poveznice

Istraživanje o korištenju RSS-a na VidiLabu