Proxy server

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Proxy server je računalo koje u računalnoj mreži omogućava klijentima uspostavljanje neizravne veze s uslugama. Klijent se povezuje s proxy serverom i preko njega zahtijeva uspostavljanje veze, datoteku ili drugu uslugu dostupnu na nekom drugom poslužitelju. Proxy server osigurava traženi resurs ili povezivanjem s udaljenim računalom koje taj resurs pruža ili iz cache spremišta. U nekim slučajevima proxy server može promijeniti zahtjev klijenta ili odgovor udaljenog poslužitelja za različite svrhe.

Web proxy

Vrlo česta primjena proxy poslužitelja je Web proxy koji pruža obližnje cache spremište Web stranica i datoteka dostupnih na udaljenim poslužiteljima što mrežnim klijentima omogućava da im pristupaju brže i pouzdanije.

Kad primi zahtjev za Web resursom (zadan URL adresom), Web proxy prvo traži resurs u lokalnom spremištu. Ako ga pronađe, odmah ga vraća klijentu. U suprotnom ga preuzima s udaljenog poslužitelja, prosljeđuje klijentu koji ga je tražio i s prema u lokalno spremište. Lokalno spremište obično koristi algoritam isticanja trajanja i briše istekle dokumente koristeći kriterije starosti, veličine i povijesti pristupanja.

Web proxy serveri mogu filtrirati sadržaj isporučenih Web stranica. Neke aplikacije za cenzuriranje – koje pokušavaju blokirati neprikladan sadržaj – implementirane su kao Web proxy poslužitelji. Drugi Web proxy poslužitelji mijenjaju oblikovanje Web stranica kako bi ih prilagodili posebnim primjenama ili publici. Mrežni administratori mogu koristiti proxy servere za presretanje računalnih virusa i drugog zlonamjernog sadržaja koji isporučuju udaljene Web stranice.

Posbena vrsta proxy servera su “CGI proxy serveri”. To su Web stranice koje korisnicima omogućavaju da pristupaju drugim stranicama preko njih. Ova vrsta proxy servera se često koristi za pristupanje Web stranicama kojima je pristup blokiran iz npr. kompanijski ili školskih mreža. Budući da ujedno skrivaju IP adresu izvornog korisnika od Web stranica kojima pristupaju, ponekad se koriste i za anonimno pristupanje stranicama i uslugama.

Vanjske poveznice