Procesor

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Procesor ili mikroprocesor ili CPU je, ukratko, centralni dio računala.

On naređuje svim ostalim dijelovima računala što da rade i kako da to rade. Brzina se rada procesora kvantitativno ne mjeri u megahercima, kako se standardno označavaju, nego u flopovima.

Na starim je računalima još postojao i matematički koprocesor, koji je omogućavao operacije s pomičnim zarezom, a danas je to sastavni dio samog centralnog procesora.

Da bi se ubrzalo računalo procesor ima svoju priručnu memoriju (engl. cache) za podatke i instrukcije iz koje može dohvaćati puno brže nego iz glavne memorije.Danas možemo vidjeti kako kako su "spremnici" sve veći te bolji proporcionalno sa radnim taktom. Procesoru je moguće dići radni takt iznad nazivnog te samim time efektivno povisiti performanse - ta se metoda zove overclocking. No, uglavnom krajnji rezultat može biti uništenje procesora. Ta metoda je zapravo sasvim suvišna za računala koja imaju slabe operativne dijelove jer za tih 15% se neće skoro ništa dobiti.

Osim ovih procesor ima i transfere. Tako samo imali 8-bitne a danas čak 64-bitne transfere. Procesori imaju i "ring-ove" to jest staze njihove obrade te procesuiranja određenih podataka. Također i ostale jedinice imaju neke karakteristike za ubrzanje procesora.