Predložak:Vijesti

Izvor: Vidipedija
Inačica od 03:56, 9. lipnja 2014. koju je unio/unijela Aleksandar (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži
Tizen-logo.png
Tvrtka Samsung je na konferenciji Tizen developer Conference održanoj u San Franciscu predstavila prvo model mobitela s operativnim sustavom Tizen. Mobitel će prvo biti dostupan u Rusiji, u trećem kvartalu ove godine, a kasnije i u drugim zemljama. Uređaj će imati 4,8-inčni zaslon, četverojezgreni procesor, 2 GB RAM-a i 16 GB za pohranu podataka.


Smart-Phone-icon.png
Analitička tvrtka IDC predviđa da će se tokom ove godine u svijetu prodati čak jedna milijarda mobilnih telefona, najviše zahvaljujući modelim jeftinijih od 200 USD te rastu prodaje u državama u razvoju. Prošle je godine u ovom području ostvaren minimalni rast, dok će u ovoj, prema prognozama iznositi 7,3 posto. Rast prodaje pametnih telefona iznosit će čak 40 posto. Kad je riječ o operativnim sustavima u uvjerljivom je vodstvu i dalje Android (75,3%) iza kojeg slijede iOS (16,9%), Windows Phone (3,9%) i BlackBerry (2,7%).


Windows-8-Logo.png
Prema izvješću tvrtke Net Applications, Microsoft Windows 8 sve je popularniji. Najnovija je verzija u kolovozu zabilježila 7,4-postotni udio u zabilježenom internetskom prometu, što je 2 posto više nego u lipnju. Djelomično je rast Windowsa 8 moguće pripisati korisnicima sustava Windows XP, čiji se udio konstantno smanjuje. Microsoft Windows 7 zasad je i dalje najpopularniji operativni sustav, koji koristi čak 45,6 posto korisnika.


Youtube logo.jpg
Googleovu uslugu YouTube svakog mjeseca posjeti više od milijardu korisnika. To znači da gotovo svaki drugi korisnik interneta u svijetu posjeti tu internetsku stranicu jednom mjesečno. “Kada bi YouTube bio država, bila bi treća najveća na svijetu, odmah iza Kine i Indije”, stoji na YoutTube blogu. YouTube je osnovan 2005. godine i vrlo brzo je postao jedna od najpopularnijih stranica na Internetu. 2006. godine kupila ga je tvrtka YouTube za 1,65 milijardi dolara.


Firefox-os.jpg
Fondacija Mozilla predstavila je dva smartphone mobilna telefona s operativnim sustavom otvorenog izvornog koda, Firefox OS. Plan Mozille je da tim sustavom postanu konkurencija Appleovu operativnom sustavu iOS i Googleovom Androidu. Predstavljeni uređaji namijenjeni su razvojnim programerima koji će raditi na Mozillinom novom sustavu, koji se temelji na HTML-u 5 i JavaScriptu. Jednostavniji model, Keon, sadrži 3,5-inčni zaslon dok je Peak više klase i dolazi s 4,3-inčnim zaslonom. I jedan i drugi razvijeni su oko mobilnog čipa Qualcomm Snapdragon. Tržištu će biti dostupni u veljači.


Nvidia-tegra-4-processor.jpg
Tvrtka Nvidia predstavila je seriju novih mobilnih procesora Tegra. Prema specifikacijama, nova linija ima do četiri puta veće procesorske kapacitete od prethodnika. Procesor Tegra 4 ima pet glavnih (CPU) jezgri i 72 grafičke (GPU) jezgre. Procesori su raspoređeni tako da pri složenijim zadaćama koriste četiri glavne jezgre, a kod lakših se prebacuje na jednu sekundarnu jezgru te tako smanjuje potrošnju energije. 72 prilagođene grafičke jezgre Nvidia GeForce pružaju šest puta veći grafički kapacitet od čipova prethodne generacije i moći će pokretati zaslone iznimno visoke razlučivosti (4K).