Razlika između inačica stranice Predložak:Vijesti

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Redak 1: Redak 1:
 +
[[Slika:Smart-Phone-icon.png|60px|left]] Analitička tvrtka IDC predviđa da će se tokom ove godine u svijetu prodati čak jedna milijarda mobilnih telefona, najviše zahvaljujući modelim jeftinijih od 200 USD te rastu prodaje u državama u razvoju. Prošle je godine u ovom području ostvaren minimalni rast, dok će u ovoj, prema prognozama iznositi 7,3 posto. Rast prodaje pametnih telefona iznosit će čak 40 posto. Kad je riječ o operativnim sustavima u uvjerljivom je vodstvu i dalje Android (75,3%) iza kojeg slijede iOS (16,9%), Windows Phone (3,9%) i BlackBerry (2,7%).
 +
 +
 
[[Slika:Windows-8-Logo.png|60px|left]] Prema izvješću tvrtke Net Applications, Microsoft Windows 8 sve je popularniji. Najnovija je verzija u kolovozu zabilježila 7,4-postotni udio u zabilježenom internetskom prometu, što je 2 posto više nego u lipnju. Djelomično je rast Windowsa 8 moguće pripisati korisnicima sustava Windows XP, čiji se udio konstantno smanjuje. Microsoft Windows 7 zasad je i dalje najpopularniji operativni sustav, koji koristi čak 45,6 posto korisnika.
 
[[Slika:Windows-8-Logo.png|60px|left]] Prema izvješću tvrtke Net Applications, Microsoft Windows 8 sve je popularniji. Najnovija je verzija u kolovozu zabilježila 7,4-postotni udio u zabilježenom internetskom prometu, što je 2 posto više nego u lipnju. Djelomično je rast Windowsa 8 moguće pripisati korisnicima sustava Windows XP, čiji se udio konstantno smanjuje. Microsoft Windows 7 zasad je i dalje najpopularniji operativni sustav, koji koristi čak 45,6 posto korisnika.
 
   
 
   

Inačica od 23:55, 15. rujna 2013.

Smart-Phone-icon.png
Analitička tvrtka IDC predviđa da će se tokom ove godine u svijetu prodati čak jedna milijarda mobilnih telefona, najviše zahvaljujući modelim jeftinijih od 200 USD te rastu prodaje u državama u razvoju. Prošle je godine u ovom području ostvaren minimalni rast, dok će u ovoj, prema prognozama iznositi 7,3 posto. Rast prodaje pametnih telefona iznosit će čak 40 posto. Kad je riječ o operativnim sustavima u uvjerljivom je vodstvu i dalje Android (75,3%) iza kojeg slijede iOS (16,9%), Windows Phone (3,9%) i BlackBerry (2,7%).


Windows-8-Logo.png
Prema izvješću tvrtke Net Applications, Microsoft Windows 8 sve je popularniji. Najnovija je verzija u kolovozu zabilježila 7,4-postotni udio u zabilježenom internetskom prometu, što je 2 posto više nego u lipnju. Djelomično je rast Windowsa 8 moguće pripisati korisnicima sustava Windows XP, čiji se udio konstantno smanjuje. Microsoft Windows 7 zasad je i dalje najpopularniji operativni sustav, koji koristi čak 45,6 posto korisnika.


Youtube logo.jpg
Googleovu uslugu YouTube svakog mjeseca posjeti više od milijardu korisnika. To znači da gotovo svaki drugi korisnik interneta u svijetu posjeti tu internetsku stranicu jednom mjesečno. “Kada bi YouTube bio država, bila bi treća najveća na svijetu, odmah iza Kine i Indije”, stoji na YoutTube blogu. YouTube je osnovan 2005. godine i vrlo brzo je postao jedna od najpopularnijih stranica na Internetu. 2006. godine kupila ga je tvrtka YouTube za 1,65 milijardi dolara.


Firefox-os.jpg
Fondacija Mozilla predstavila je dva smartphone mobilna telefona s operativnim sustavom otvorenog izvornog koda, Firefox OS. Plan Mozille je da tim sustavom postanu konkurencija Appleovu operativnom sustavu iOS i Googleovom Androidu. Predstavljeni uređaji namijenjeni su razvojnim programerima koji će raditi na Mozillinom novom sustavu, koji se temelji na HTML-u 5 i JavaScriptu. Jednostavniji model, Keon, sadrži 3,5-inčni zaslon dok je Peak više klase i dolazi s 4,3-inčnim zaslonom. I jedan i drugi razvijeni su oko mobilnog čipa Qualcomm Snapdragon. Tržištu će biti dostupni u veljači.


Nvidia-tegra-4-processor.jpg
Tvrtka Nvidia predstavila je seriju novih mobilnih procesora Tegra. Prema specifikacijama, nova linija ima do četiri puta veće procesorske kapacitete od prethodnika. Procesor Tegra 4 ima pet glavnih (CPU) jezgri i 72 grafičke (GPU) jezgre. Procesori su raspoređeni tako da pri složenijim zadaćama koriste četiri glavne jezgre, a kod lakših se prebacuje na jednu sekundarnu jezgru te tako smanjuje potrošnju energije. 72 prilagođene grafičke jezgre Nvidia GeForce pružaju šest puta veći grafički kapacitet od čipova prethodne generacije i moći će pokretati zaslone iznimno visoke razlučivosti (4K).


Intel logo.jpg
Tvrtka Intel Corporation predstavila je liniju mikroprocesora Intel Atom S1200, koja uključuje prvi niskoenergetski 64-bitni poslužiteljski sustav na čipu za mikroposlužitelje. Mikroprocesori iz ove obitelji imaju nisku potrošnju te osiguravaju ključne mogućnosti za pouzdani rad, upravljanje te doprinose smanjenju troškova. Obitelj procesora Intel Atom S1200 predstavlja prvi niskoenergetski sustav na čipu, a donose mogućnosti za podatkovne centre kojima pružaju poslužiteljsku razinu pouzdanosti i mogućnosti upravljanja.