Poslužitelj

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ormar u koji je ugrađeno nekoliko poslužitelja.
Pojam poslužitelj može se odnositi na program instaliran na računalu koji ispunjava zahtjeve upućene od strane korisnika, drugih računala ili uređaja, na specijalizirani hardverski uređaj koji obavlja iste te funkcije ili na računalo na kojem su instalirani poslužiteljski programi i koje se ne koristi za rad u klasičnom smislu. Poslužitelj je ključni dio računarskog koncepta klijent-poslužitelj. Prema ovom konceptu posao koji se obavlja na računalnom sistemu raspoređuje se na poslužitelj koji pruža usluge, podatke ili resurse i klijent koji te usluge, podatke ili resurse zahtijeva. Ova arhitektura zahtijeva da između klijenta i poslužitelja postoji veza.

Hardverski poslužitelji

U hardverskom smislu pod pojmom poslužitelj najčešće se misli na moćnije računalo opremljeno brzim procesorom, sa mnogo memorije i brzom mrežnom vezom. Na takvom računalo obično je instaliran neki od poslužiteljskih operativnih sistema (UNIX, Linux, Mac OS X Server, Windows Server, Solaris, itd.) koji nudi dodatne mogućnosti potrebne za rad u mreži, sa većim brojem korisnika, uz veću sigurnost i uz veću otpornost na hardverske i softverske poremećaje. Veliki poslužitelji najčešće su smješteni u metalne ormare posebno projektirane za tu najmenu. Poslužiteljski ormari najčešće imaju ugrađen namjenski sustav za hlađenje i neki oblik zaštite od neovlaštenog fizičkog pristupa poslužiteljima koji su u njemu smješteni. Budući da se poslužitelji često koriste za vrlo važne poslovne operacije iznimno je važno da bude što je moguće manje prekida u njihovom funkcioniranju. Zbog toga se profesionalni poslužitelji projektiraju sa dupliciranim sustavima - primjerice sa dvostrukim izvorom napajanja, dvostrukom ili višestrukom mrežnom vezom itd.

Paralelno s naglim razvojem računalnih tehnologija razvili su se i takozvani poslužiteljski uređaji. Radi se o kombinaciji hardvera i softvera objedinjenoj u jedan uređaj specifične namjene. Neki primjeri takvih uređaja su preklopnici, usmjerivači, mrežni prolazi, ispisni poslužitelji i drugi.

Softverski poslužitelji

U softverskom smislu pod poslužiteljem se smatra program koji na zahtjev klijenta obavlja određene poslove, pruža usluge ili resurse. Više softverskih poslužitelja može biti instalirano na jedno računalo, koje se također naziva poslužiteljem. Jedan od najpoznatijih primjera softverskog poslužitelja je Apache HTTP poslužitelj. To je program koji, nakon što mu klijent (Web preglednik) pošalje zahtjev za određenom Web stranicom, izvršava predviđene operacije (upite u bazu podataka, izračune, generiranje PDF dokumenta itd.) i vraća datoteke potrebne za prikaz tražene stranice. Postoje mnoge vrste poslužitelja. Neke od najčešćih su:

  • Poslužitelji elektroničke pošte. Postoje dvije vrste ovih poslužitelja - poslužitelji za primanje pošte i za slanje pošte. Odgovorni su za prihvaćanje i prosljeđivanje poruka elektroničke pošte koje korisnik pošalje koristeći klijentsku aplikaciju.
  • Web poslužitelji isporučuju klijentskim programima sve datoteke potrebne za prikaz tražene Web stranice.
  • Poslužitelj datoteka odgovoran je za čuvanje datoteka, spremanje datoteka koje korisnik pošalje ili ispruku datoteka koje korisnik zatraži.
  • DHCP poslužitelji nadziru mrežu računala i svako novo računalo priključeno na mrežu opskrbljuju podacima potrebnim za pravilno konfiguriranje mrežnog pristupa.
  • Poslužitelji mrežnih igara služe kao čvorovi preko kojih se mnogobrojni igrači povezuju radi zajedničkog učestvovanja u igrama.

Poslužitelji igraju vrlo važnu ulogu u modernim komunikacijama i informatici. Njihova uloga posebno je važna na Internetu gdje se ogromna većina usluga temelji na arhitekturi klijent-poslužitelj.

Vanjske povenice