Pisač

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Pisač je uređaj koji se spaja na računalo i služi za prijenos slike i teksta prikazanog na zaslonu na papir ili neki drugi medij. Na računalo se spajaju preko jednog od standardnih priključaka na računalu. Ranije se za spajanje koristio paralelni priključak (Centronics) ali je on u zadnjih nekoliko godina zamijenjen jednostavnijim i manjim USB priključkom. Pisač se s računalom može spojiti i preko bežične (Wi-Fi) ili Ethernet mrežne veze. Danas se na tržištu mogu pronaći i pisači kojima za ispis sadržaja spremljenog u određenom formatu nije potrebno računalo. Najčešće su to foto-pisači koji mogu izravno ispisivati fotografije spremljene na memorijskoj kartici.

Prema lokaciji pisače možemo podijeliti na lokalne i mrežne. Mrežni pisači se često susreću u uredskim okruženjima gdje je prisutna infrastruktura lokalne mreže te je veći broj osoba koje će koristiti pisač. Mrežni pisač spojen je na lokalnu mrežu tako da mu mogu pristupiti sva računala iz iste mreže. Za mrežne pisače najčešće se koriste posebno projektirani brzi modeli robusnije konstrukcije iako to mogu biti i obični pisači namijenjeni pojedinačnim korisnicima. Lokalni pisači namijenjeni su za izravno spajanje na računalo putem paralelnog ili USB priključka ili preko bežične veze i upotrebu od strane jednog korisnika. Ipak, većina modernih operativnih sustava podržava mogućnost dijeljenje pisača pa lokalno spojen pisač mogu koristiti i drugi korisnici čija su računala spojena u lokalnu mrežu.

Vrste pisača

Prema tehnologiji ispisa pisače možemo podijeliti na udarne i neudarne. U udarne pisače spadaju matrični pisači, pisači s lepezom i linijski pisači. U neudarne pisače spadaju laserski, tintni i termalni pisači.

  • Matrični pisači za ispis koriste matricu udarnih iglica smještenu na glavi pisača koja se može pomicati po vodoravnoj osi. Papir se pomoću mehanizma pomiče po okomitoj osi. Udarna iglica udara u vrpcu natopljenu tintom i tako proizvodi otisak na papiru. Prvi modeli matričnih pisača imali su devet iglica da bi se kasnije pojavili modeli sa 24 ili 36 iglica. Što je veći broj iglica, to je i veća kvaliteta ispisa. Matrični pisači mogli su ispisivati na pojedinačne listove papira ili na beskonačni papir koji se uvlačio posebnim uređajem. Njihova velika prednost bila je brzina ispisa pa se i danas koriste u okruženjima u kojima je potreban brzi ispis. Pored toga, matrični pisači mogu ispisivati višestruke kopije preko posebnog kopirnog papira. Matrični pisači su iznimno bučni što je njihov veliki nedostatak. Iako mogu ispisivati grafiku, rezultati nisu dovoljno dobri zbog niske rezolucije.
  • Pisači s lepezom također spadaju u udarne pisače. Najvažniji dio ovih pisača je lepeza poluga na čijim se krajevima nalaze izgravirana slova, slično kao kod pisaćeg stroja. Slova su se ispisivala tako što je poluga sa slovom udarala u vrpcu sa tintom i tako prenosila otisak na papir. Lepeza je ugrađena na mehanizam koji se pomicao po vodoravnoj osi dok se papir pomicao po okomitoj. Pisači s lepezom postizali su vrlo dobru kvalitetu ispisa. Omogućavali su ispis podebljanih slova tako što su više puta na istom mjestu otisnuli isto slovo. Mogli su ispisivati tekst u više pisama u istom dokumentu ali uz izmjenu lepeze sa slovima. Napredniji modeli su mogli ispisivati i grafiku tako što bi zapravo ispisivali znak točku u posebnom režimu rada u kojem je mehanizam fino pomicao glavu pisača i papir da bi se postigla bolja rezolucija. Grafički režim rada bio je prikaldan za ispis manjih sličica, poput logotipa u pismima, ali ne i za veće slike. Pisači s lepezom bili su gotovo jedanko bučni kao i matrični pisači.
  • Linijski pisači ispisuju cijeli red teksta odjednom. Sastoji se od niza kolutova poslaganih jedan pored drugog tako da čine cilindar. Na rubu svakog koluta izgravirani su znakovi. Cilindar bi se okretao velikom brzinom a kada bi traženi znak došao u poziciju da bude otisnut, pokrenuo bi se čekić i preko vrpce sa tintom udario papir o znak. Postoje i drugačije izvedbe linijskih pisača u kojima su slova raspoređena na vrpce ili Linijski pisači koristili su perforirani papir koji se u printer uvlačio posebnim mehanizmom - traktorom - i na kojem su bile otisnute vodoravne široke crte, najčešće zelene boje.
  • Laserski pisači rade na principu statičkog elektriciteta. Laserska zraka na površini bubnja iscrtava sliku nabijenu elektrostatičkim elektricitetom. Preko valjka se posipaju čestice tonera koje se hvataju samo na nabijene površine. Čestice tonera se zatim prenose na papir koji dalje prolazi preko vrućeg valjka za topljenje tonera. Otopljeni toner se lijepi za papir i tako nastaje trajni otisak. Laserski pisači su vrlo ekonomični, tihi, ispisuju kvalitetnu grafiku i tekst na raznim vrstama medija.
  • Tintni pisači funkcioniraju tako što kroz minijaturne mlaznice na papir izbacuju fine kapljice tinte. Većina pisača ove tehnologije su u boji. Kapljice se izbacuju uz pomoć piezoelektrične ili termalne tehnologije i moguće je ispisivati na raznim medijima, uključujući i CD/DVD diskove presvučene posebnim apsorpcijskim materijalom. Proizvode se i tintni pisači vrlo velikog formata koji omogućavaju ispis reklamnih folija, cerada i velikih natpisa. Tintni pisači su vrlo često jeftini jer su proizvođači osmislili poslovni model u kojem su pisači jeftini ali su pakiranja tinte skupa. Zarada je osigurana jer se u pisačima određenog proizvođača najčešće mogu koristiti samo tinte tog istog proizvođača. Tintni pisači su sve češći u multifunkcijskim uređajima koji osim ispisa omogućavaju skeniranje, kopiranje i slanje telefaksa.
  • Termalni pisači zahtijevaju poseban papir osjetljiv na toplinu. Unutar pisača nalazi se glava sa elementima koji se mogu zagrijavati. Papir se pomiče ispod termalne glave čiji se elementi griju i hlade sukladno primljenim podacima i ostavljaju otisak na papiru. Termalni pisači najčešće se koriste za ispisivanje računa u prodavaonicama, u medicinskim ustanovama za ispisivanje EEG ili EKG zapisa te za ispisivanje raznih naljepnica. Ekonomičniji su od ostalih vrsta pisača jer je jedini potrošni materijal sam papir. Vrlo često su se koristili u telefaks uređajima ali su ih danas na tom mjestu zamijenili laserski ili tintni pisači.

Vanjske poveznice