Peter Molyneux

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Peter Molyneux

Peter Molyneux

Peter Molyneux poznati je programer i dizajner kompjutorskih igara, rođen 1959. u Velikoj Britaniji (Guildorf, Surrey). Osnivač je kompanija za izradu videoigara Bullfrog Productions (1987) i Lionhead Studios.


2004. je upisan u AIAS Hall of Fame (The Academy of Interactive Arts & Sciences), postavši tako sedma osoba kojoj je ukazana ta čast (prva osoba upisana je Shigeru Miyamoto iz Nintenda, 1998.), a u srpnju 2007. University of Southampton dodijelio mu je počasnu titulu Doktora Znanosti. Poznat kao elokventan i darovit govornik, Molyneux je održao govore na Britanskom Filmskom Institiutu (British Institute of Film), Američkom muzeju pokretnih slika (American Museum of the Moving Image), Institutu Suvremene Umjetnosti i Muzeju Povijesti i Kulture u Dortmundu.

Karijera

Svoju karijeru započinje 1982. prodavajući floppy diskete s video igrama za Atari i Commodore 64, u kompaniji koju je sam osnovao i nazvao „Tauras“. Shvativši kako popularnost video igara raste, ponukan bankrotom vlastite firme 1984 godine Molyneux se baca na programiranje istih. Nakon neuspjelog prvijenca (The Enterpreneur, poslovna simulacija), isprva se vraća prodaji floppy diskova, a 1987 osniva kompaniju Bullfrog zajedno s Lesom Edgarom. Vođen originalnim idejama koje je Molyneux začeo još prije osnutka firme, tim od 90-tak zaposlenika iznjedrio je igre koje su svojom originalnošću udarile smjernice budućem kretanju žanrova kompjutorske zabave i nebrojenim kopijama njihovog izvornog koncepta.


Populous

Ideja s kojom je Molyneux začeo kompaniju je nakon nekoliko godina rada izrodila Populous, koji je igrača stavio u ulogu božanstva koje vlada nad vlastitim podanicima, utemeljila je žanr simulacije božanstva (eng. god-sim). Igra je polučila instant-uspjeh i prodana je u više od 4 milijuna kopija, zaradivši mjesto među 10 najuspješnijih kompjuterskih igara svih vremena.

Populous II

Nakon Populousa uslijedili su Powermonger, Magic Carpet, Syndicate i Theme Park. Svaka je prodana u preko 400,000 primjeraka, što je još više učvrstilo Molyneuxovu slavu i poštovanje među zadovoljnim kupcima, ali i konkurencijom. Kad je 1995. Bullfrog otkupljen od strane Electronic Arts-a, tada tek diva u povojima, Molyneux zadržava poziciju izvršnog urednika vlastite firme. Iako daleko imućniji zbog spomenute kupoprodaje, smatrao je da radom u velikoj korporaciji troši dragocjeno vrijeme na korporacijske sastanke, umjesto na dizajn i izradu igara. Ostavljajući distribucijske poslove i marketing u rukama korporacijskih stručnjaka, naumio je napustiti svoju poziciju i okupiti grupu istomišljenika i entuzijasta koji bi razvijali igre.


Dungeon Keeper

Prije nego što je napustio Bullfrog i osnovao Lionhead Studios, Molyneux dovršava svoj najambiciozniji projekt: u srpnju 1997. izlazi Dungeon Keeper, igra po definiciji strategija, s tada originalnim viđenjem svijeta (tamnice) iz „zle“ perspektive. Regrutiranje čudovišta, postavljanje zamki i odbijanje kompjutorski kontroliranih „dobrih heroja“ (do izlaska ove igre standardiziranih protagonista), proglašeno je kao remek-djelo dizajna i atmosfere, prodavši se u prvih mjesec dana u više od 500,000 kopija.

Dungeon Keeper Gold


Lionhead

Lionhead Studios Molyneux otvara u suradnji s Markom Webleyem, kolegom iz Bullfroga, producentom dizajnerom i programerom popularnog naslova Theme Hospital, zatim Steve Jacksonom, suosnivačem kompanije Games Workshop i Timom Ranceom, analitičarom sistema. Kompanija je nazvana prema kućnom ljubimcu suosnivača Marka Webleya – hrčku.


Medijska eksponiranost

Otvaranje kompanije popraćeno je brojnim Molyneuxovim intervjuima i pojavljivanjima u novinama, čime je učvrstio svoj status javne osobe. Od strane medija u svojoj 40-toj godini života prozvan „osobenjakom koji i dalje voli igre“, Molyneux i danas nastavlja sa svojim eksponiranjem javnosti, započetim još za vrijeme osnutka Bullfrog-a. Takav način komunikacije doprinjeo je nekim kontroverzama koje su pratile razvoj igara u Lionhead-u. Molyneux je, kao kreativni tvorac većine naslova, ali daleko manje u dodiru s praktičnim dizajnom i programiranjem istih, često pretjerivao u nagovještanju vrlina igara proizašlih iz vlastite kompanije. Ponašao se više kao marketinški stručnjak, što je paradoksalno pozicija koju je napustio u Bullfrog-u kako bi se usredotočio na kvalitetnu izradu, a ne promociju igara. Javnost pamti njegovu ispriku za „hype“ vezan uz Lionhead-ov naslov Fable (2004), koji je, iako vrlo cijenjen, izdan bez mnogih osobina koje je Molyneux grleno najavljivao medijima. Usprkos manama ega, ostaje vizionar koji s timom nadarenih programera i dizajnera pretvara kvalitetne ideje u popularne i hvaljene igre.


Naslovi u Bullfrog-u (do 1997) i Lionhead-u