OpenOffice

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

OpenOffice (nazivan i OpenOffice.org) je besplatni program sa otvorenim kodom, zamišljen kao alternativa Microsoft Office-u. Sastoji se od 5 aplikacija unutar paketa, koji uključuju program za pisanje (Write), program za tablične kalkulacije (Calc), program za izradu baza podataka (Base), program za izradu prezentacija (Impress) i program za vektorsko crtanje (Draw).

Write

OpenOffice Write je program namijenjen pisanju i obrađivanju teksta. Mogućnosti su mu slične Microsoft Wordu. Format za spremanje datoteka je .ODT (OpenDocument Text), ali je kompatibilan i sa ostalim formatima teksta.

Calc

OpenOffice Calc je program unutar paketa OpenOffice.org namijenjen tabličnim kalkulacijama (kako se to stručno kaže). Mogućnostima liči Microsoft Excelu, a za pohranjivanje podataka koristi OpenDocument format. Kao i Write, kompatibilan je i sa ostalim formatima.


Base

OpenOffice Base je program za izradu baza podataka. Pokreće se sa čarobnjakom koji lako izrađuje predloške baza podataka. Ovaj program je nalik na Microsoft Access a za pohranjivanje podataka isto koristi OpenDocument Format.

Impress

OpenOffice Impress je program za izradu raznih prezentacija. Dolazi uz manji broj predloška koji se isto tako mogu skidati sa Interneta. OpenOffice Impress mogućnostima liči na Microsoft PowerPoint. Za spremanje podataka koristi .ODP format (OpenDocument Presentation).

Draw

OpenOffice Draw izrađuje vektorske crteže. Koristi se za izradu plakata, postera i sl. Po mogućnostima liči na CorelDRAW, ali za spremanje koristi OpenDocument format.