OpenGL

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
OpenGL logo.
OpenGL (Open Graphics Library) je specifikacija API-ja za razvoj aplikacija koje prikazuju dvodimenzionalnu ili trodimenzionalnu računalnu grafiku. Prvu inačicu ovog API-ja objavila je tvrtka Silicon Graphics (SGI) 1992. godine i od tada se intenzivno koristi u područjima kompjutorski pomognutog projektiranja, virtualne stvarnosti, vizualizacije i računalnih igara.

Povijest

Razvoj OpenGL API-ja započeo je ranih 1990-ih godina u tvrtki Silicon Graphics. Do tog vremena razvoj softvera koji je mogao raditi na različitom grafičkom hardveru bio je vrlo težak posao. Nije postojala standardizacija i programeri su morali pisati upravljačke programe i sučelja za svaki pojedinačni model grafičkog uređaja. Tvrtka Silicon Graphics u to vrijeme raspolagala je najsuvremenijim grafičkim API-jem IrisGL. Pored njega, postojao je i PHIGS API, nešto skromnijih mogućnosti, ali otvoren i besplatan. Kako su i druge tvrtke u to vrijeme počele na tržište izbacivati različite komade 3D hardvera koje je PHIGS preko različitih proširenja podržavao, Silicon Graphics je radi povećavanja utjecaja na tržištu odlučio objaviti IrisGL kao otvoreni standard. Zbog različitih problema sa licenciranjem i patentima IrisGL nije otvoren i SGI se okrenuo OpenGL-u.

OpenGL je standardizirao pristup hardveru, teret programiranja hardverskog sučelja (upravljačkih programa) prebacio na proizvođače hardvera a funkcije upravljanja prozorima operativnom sustavu. SGI je time postigao da veliki broj različitih modela grafičkog hardvera razumije isti jezik i programerima pružio naprednu platformu za razvoj 3D aplikacija.

1992. godine SGI je formirao odbor za razvoj OpenGL-a u koji su se uključile brojne IT kompanije s ciljem razvoja i održavanja API-ja.

Tvrtka Microsoft 1995. godine objavila je Direct3D API - izravan konkurent OpenGL-u. Dvije godine kasnije Microsoft i SGI pokrenuli su zajedničko projekt Fahrenheit sa ciljem objedinjavanja OpenGL i Direct3D sučelja ali je pokušaj propao zbog izostanka financijske podrške od strane SGI-ja, Microsoftove dominantne strategije i nedostatka podrške u ostatku industrije. Projekt Fahrenheit je ugašen 1999. godine.

Vanjske poveznice

Računalne igre koje koriste OpenGL

  • Call of Duty
  • Counter-Strike
  • Doom 3
  • Deus Ex
  • Half Life
  • Homeworld 2
  • Quake
  • Unreal Tournament
  • X-Plane