OLED

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

OLED (Organic Light Emmiting Diode) je svijetleća dioda čiji je elektroluminiscentni sloj napravljen od organskog materijala i smješten između dvije elektrode od kojih je bar jedna prozirna. Tipična OLED dioda sastavljena je od emitirajućeg sloja, provodnog sloja, supstrata te katode i anode. Slojevi su napravljeni od organskog materijala koji provodi električnu struju. Dioda se priključi na napon tako da anoda bude pozitivna u odnosu na katodu. To dovodi do toka elektrona od katode do anode pri čemu katoda otpušta elektrone u emitirajući sloj a anoda izvlači elektrone iz provodnog sloja. U cijelom ovom procesu anoda daje elektronske šupljine provodnom sloju. Emitirajući sloj zbog toga postaje negativno nabijen a provodni sloj zasićene elektronskim šupljinama koje su zapravo pozitivno nabijene. Elektrostatička sila tada izaziva rekombinaciju šupljina i elektrona u blizini emitirajućeg sloja jer su u organiskim poluvodičima šupljine pokretljivije od elektrona. U rekombinaciji opada energetska razina elektrona i emitira se vidljiva svjetlost. Dioda neće raditi ako se anoda stavi na negativan potencijal u odnosu na katodu. Šupljine se tada nagomilavaju uz anodu a elektroni uz katodu – razilaze se – i ne dolazi do rekombinacije.

OLED diode mogu se koristiti u televizijskim zaslonima, računalnim monitorima, zaslonima za mobilne telefone, satove i druge elektroničke uređaje. Mogu se koristiti i kao izvori svjetlosti za osvjetljavanje prostora iako emitiraju manje svjetlosti po jedinici površine nego klasične anorganske diode. Kada se koriste u zaslonima, OLED diode imaju određene prednosti u odnosu na tradicionalne LCD zaslone. Prije svega, ne zahtijevaju pozadinsko osvjetljenje jer same emitiraju svjetlost. To omogućava postizanje većeg kontrasta slike i izradu tanjih uređaja. OLED zasloni imaju veći kut gledanja i konzistenciju boja te veću brzinu osvježavanja.

Glavni nedostaci OLED tehnologije zaslona su:

  • Kratak životni vijek (oko 14 000 radnih sati u usporedbi sa više od 60 000 za klasične LCD zaslone)
  • Problemi sa uravnotežavanjem boja zbog bržeg gubitka na intenzitetu palve komponente zaslona
  • Slaba vidljivost u uvjetima jakog ambijentalnog svjetla jer OLED diode daju samo oko 200 nitsa svjetla.
  • Visoka potrošnja energije za prikazivanje slike na kojoj dominiraju svijetle nijanse (OLED zaslon će koristiti oko 40% energije potrebne LCD zaslonu za prikaz dominantno tamne slike, ali i više od tri puta više energije od LCD zaslona za prikaz svijetle slike.

Vanjske poveznice