NAS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
NAS uređaj
NAS je akronim za umreženo skladište podataka (Network Attached Storage). U osnovi, radi se o disku koji je ugrađen u kućište sa potrebnom elektronikom, a kojem se može pristupati putem Ethernet mreže.

Primarna namjena ovakvih diskova je spremanje podataka koji će biti dostupni svim korisnicima koji su fizički povezani na mrežu, a koji imaju pristup tom uređaju.


Elektronika

Potrebna elektronika NAS-a se sastoji od računalnih komponenti, pa se može reći da je NAS u osnovi računalo sa slabim komponentama koje su dovoljno jake da bi NAS bio funkcionalan. U pravilu nisu nadogradivi, a najjači modeli imaju po 512 MB RAM-a, te procesore sa frekvencijom rada većom od 1 GHz.


Karakteristike

U zadnje vrijeme NAS-ovi imaju i neke od ostalih karakteristika servera, pa se tako može reći da zadiru u prostor kojime su do sada serveri bez problema suvereno vladali. Tako se na većini NAS-ova može postaviti FTP server, te primjerice, podrška za SMTP protokol. FTP će omogućiti pristup podacima putem Interneta, a SMTP će omogućiti NAS-u slanje e-mailova u određenim situacijama. Jači modeli NAS-a imaju i bolje hardverske mogućnosti, kao što su detaljniji nadzor temperatura ili testiranje ugrađenog diska, a RAID je kod takvih uređaja standard. Veća cijena uređaja se također očituje i dodatnim funkcijama, kao što su mogućnost konfiguracije NAS-a putem Telneta, ili podrška za SSH, ili SSL kod FTP prijenosa. Mogućnost preuzimanja IP adrese putem DHCP-a je standardno prisutna kod svih modela, a mnogi imaju i ugrađeni DHCP server, pa tako i sami mogu dodjeljivati IP adrese uređajima koji će te adrese primiti. Također tu je i podrška za Universal Plug'n'Play, a podrškom za ovaj standard NAS se može spojiti sa raznom multimedijskom opremom.


Sučelje

Neki noviji i jači modeli imaju i po nekoliko USB portova putem kojih se na NAS mogu spojiti USB flash diskovi, ili pak drugi prijenosni uređaji. Na većini NAS-ova se standardno nalazi podrška za RAID. RAID vam može omogućiti veću brzinu čitanja i zapisivanja podataka ili dodatnu sigurnost podataka (redundanciju). U slučaju RAID 5 ili 6 polja, NAS će čak normalno raditi i ako mu se pokvari jedan (RAID 5) ili čak dva diska (RAID 6), pa su ovakvi modeli iznimno korisni kao primarni uređaj za pohranu i backup podataka. Svakako najzanimljivija opcija mnogim korisnicima biti će i mogućnost pokretanja HTTP servera, a podrškom za DDNS protokol takav server čak možete imati i na ADSL Internetskim vezama!


Vanjske poveznice