Multifunkcijski uređaji

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Multifunkcijski uređaj sa ugrađenim čitačem memorijskih kartica.
Multifunkcijski uređaji su sinergija više različitih uređaja - pisača, skenera, kopirnog uređaja, a u nekim modelima i faksa. Neki su uređaji imenovani smisleno, a takvi su i multifunkcijski uređaji. Samo njihovo ime govori sve što je važno o njima - oni imaju više funkcija. U smislu u kojemu ih danas promatramo, a u kojem se i riječ multifunkcijski najviše rabi, to su računalne periferije s više funkcija. Obično su to pisač, skener i kopirni uređaj. Često se nazivaju i All-In-One uređajima, što je engleski izraz za uređaj koji ima više funkcija u sebi, tj. u jednom kućištu. Budući da su ti uređaji zapravo samo spoj nekoliko različitih uređaja, njihova tehnologija i način rada ne razlikuju se posebno od njihovih sastavnih dijelova.

Pisač

Jedna je od najčešće korištenih računalnih periferija koja služi za ispisivanje dokumenata s računala na papir jer ponekad jednostavno nema zamjene za pravi, "čvrsti" oblik dokumenta. Postoje dvije najraširenije vrste pisača - tintni i laserski. Tintni (ink-jet) su rašireniji zbog svoje niže početne cijene i zadovoljavajućeg ispisa, dok su laserski nešto skuplji a u principu su brži i nude manju cijenu ispisa po stranici. Laserski pisači zbog toga imaju i manji TCO (Total Cost of Ownership - ukupni trošak posjedovanja). Jednostavno rečeno, s jednim tonerom laserski pisač može ispisati više stranica papira nego tintni pisač, pa su zamjene tonera rjeđe, a samim time je i trošak kupnje tonera manji. Toneri su tek nešto skuplji od originalnih tinti za tintne pisače, no nude i do 3 ili 4 puta već broj ispisa. Laserski pisači u boji osjetno su skuplji od crnobijelih laserskih pisača, stoga situacija nije puno drugačija ni na multifunkcijskome polju. Tintni pisači rade na jednostavnom principu, imaju spremnik tinte iz kojeg se vrlo precizno i velikom brzinom (stoga se zovu ink jet) izbacuju sitne kapljice tinte iz spremnika na papir. Najrašireniji načini "tjeranja" tinte iz spremnika jesu upotrebom termalne i piezo tehnologije. Kod termalnih pisača se zagrijavanjem grijaćeg elementa u pretkomori ispred spremnika tinte stvara mjehurić zraka koji ulazi u spremnik tinte, pri čemu iz spremnika izlazi kapljica tinte (ne na istom kraju). Električni impulsi na grijaćem elementu velikom brzinom zagrijavaju grijaći element, pa se tako omogućava brz ispis. Sličan je princip i kod piezo pisača, pri čemu piezo element mijenja oblik kada se na nj narine napon pa u tom slučaju piezo element stvara pomak koji istiskuje tintu iz spremnika kada je u kontaktu sa spremnikom. Piezo element je dosta fleksibilniji i može mijenjati oblik većom frekvencijom (procesi zagrijavanja su spori), pa su upotrebom piezo tehnologije moguće i veće brzine ispisa. Sama veličina kapljica tinte je sve manja i manja iz generacije u generaciju, a predvodnik je Canon, koji u nekim modelima svojih pisača ima kapljice volumena od samo jedne pikolitre (milijarditi dio mililitre!). Ovako sitnim kapljicama se može ostvariti vrlo mala veličina točkice (praktički neprimjetna), a i papir je manje natopljen tintom, pa se gotovo ni ne mora sušiti.

Skener

Najčešća primjena skenera jest digitaliziranje dokumenata i fotografija. Kako se fotografije sve više stvaraju uz pomoć digitalnog fotoaparata, tako je jedina smislena upotreba pri skeniranju fotografija kada nemate pristup digitalnom obliku fotografije ili kada jednostavno želite digitalizirati "stare" fotografije koje su nastale analognim fotoaparatom. Skener se obično nalazi na vrhu multifunkcijskog uređaja i u većini slučajeva je plošni (dakle, papir se stavlja na njegovu površinu, miruje i pokretna glava ga skenira). U rjeđim slučajevima radi se o prolaznom skeneru, pri čemu se dokument pomiče, a glava za skeniranje je fiksna (obično se upotrebljava kod uređaja manjih dimenzija). Nekada su se koristili i ručni skeneri sa kojima se pokretima ruke prelazilo preko papira. No, pri takvom skeniranju problem je bio dobiti dovoljno oštru sliku zbog drhtanja ruke ili jednostavno neravnomjernog pomicanja. Sâm čin skeniranja omogućuje pokretna lampa koja osvjetljava dokument koji se skenira te se od dokumenta odbija svjetlost koju očitava senzor. Lampa je najčešće CIS (Contact Image Sensor), pri čemu se lampa sastoji od niza crvenih, plavih i zelenih LE dioda da bi se dobila bijela svjetlost. Danas najčešća optička rezolucija skenera iznosi 1.200 x 600 dpi. Interpoliranjem i softverskom obradom mogu se dobiti i više rezolucije, no to je tada već pogađanje boje izvornog materijala, a ne njegova prava boja. Jedna od izvrsnih strana skenera jest mogućnost OCR-a, pri čemu se uz odgovarajući softver vrlo jednostavno tiskani materijal (slova) može digitalizirati. Pritom softver ima ulogu prepoznavanja slova i uz nešto korekcije neki tekst možete na ovaj način brže prenijeti u digitalan oblik nego da ga sami pretipkavate (ovaj postupak je ključan pri digitaliziranju raznih arhiva - barem bi trebao biti).

Kombinacijom pisača i skenera nastaje kopirni uređaj. Ono što je važno napomenuti jest to da kopirni uređaj radi i bez računala, dok po samoj funkciji skener i pisač moraju za svoj rad koristiti računalo. Dakle, slično kao i "pravi" kopirni uređaji, i ove kopirke možete rabiti bez računala. Način rada je jednostavan, dokument stavljate na površinu skenera i birate želite li kopiju u boji ili crnobijelu. Skeniranje počinje odmah, a ispis tek kada se napuni interna memorija uređaja - tada se podaci počinju "bacati" van iz memorije i to u pisač te se dokument počinje ispisivati. Treba spomenuti i to da pri fotokopiranju možete odabrati kvalitetu kopije, pri čemu je manje kvalitetno kopiranje brže, a više kvalitetno sporije.

Faks

Neki multifunkcijski uređaji imaju i faks. Logično, takvi uređaji tada imaju i konektor za spajanje na telefonsku liniju, a moraju imati i brojčanu tipkovnicu za upisivanje telefonskog broja kako bi se faks mogao poslati. Neki imaju i imenik telefonskih brojeva, a obično rade samostalno kao i klasični faks uređaj, no ima i modela koji ne rade bez računala. Očito, takvim uređajima je nešto teže upravljati preko njihovog sučelja jer je siromašno opcijama (a više opcija nalazi se na računalu), a i računalo mora biti uključeno. Princip rada je jednostavan: dokument stavljen na površinu skenera se skenira i prebacuje iz digitalnog u analogni oblik u kojem se prenosi preko žice.

Prednost kod ispisa faksa na multifunkcijskom uređaju jest činjenica da faks neće izblijedjeti nakon nekog vremena, kao što je slučaj kod većine samostalnih faksuređaja (zbog razlike u tehnologiji ispisa). Poneki uređaji imaju i telefonsku slušalicu na sebi, tako da se preko njega može i razgovarati. Naravno, za samo faksiranje nije potrebna slušalica na uređaju.

Ispis bez računala

Na većini uređaja moguće je ispisivati i bez računala, uz pomoć ugrađenog čitača kartica ili PictBridge USB konektora. PictBridge USB konektor izgleda kao običan USB konektor, samo što ima PictBridge oznaku. Ta oznaka znači da tako označeni uređaj radi sa digitalnim fotoaparatima koji podržavaju Pict-Bridge standard. Ovaj standard je napravljen kako bi se olakšao ispis fotografija na što više multifunkcijskih uređaja (ili pisača) i sa što više fotoaparata različitih proizvođača. Kod tog standarda fotoaparat i pisač razmijene informacije o tome što podržavaju i jedan i drugi uređaj, te se zatim na zaslonu fotoaparata prikazuju zajedničke opcije manipulacije slikom. Tako se na jednostavan način mogu direktno sa fotoaparata ispisivati fotografije. Naravno, najveći komfor i najbolje mogućnosti manipuliranja fotografijom na raspolaganju su ako se fotografije prvo prenesu na računalo opremljeno odgovarajućim softverom za obradu fotografija.

Dobro i loše

Dobre strane multifunkcijskih uređaja su očite: u jednom uređaju dobija se funkcionalnost tri ili čak četiri uređaja, čime se ostvaruje osjetna ušteda na prostoru. Nemate potrebe kupovati nekoliko različitih uređaja, a i održavanje je jednostavnije. Nabavom multifunkcijskog uređaja potreban je samo jedan komplet tinti (ili toner ako je riječ o laserskom multifunkcijskom uređaju) ali se on mora mijenjati češće nego u slučaju zasebnih uređaja. Loša strana multifunkcijskih uređaja jest kvaliteta i/ili brzina rada. Ispis im je obično niže kvalitete od ispisa zasebnih pisača, a skeneri često imaju manju maksimalnu rezoluciju od zasebnih skenera. I ovdje vrijedi pravilo, za bolju kvalitetu mora se dati više novca...

Kada odabrati tintni a kada laserski multifunkcijski uređaj

Jedna od češćih dilema pri kupnji ne samo multifunkcijskog uređaja, već i pisača jest upravo ova: kada odabrati tintni, a kada laserski uređaj? Laserski uređaji su skuplji, pa im je već i to prvi minus. No, u načelu su brži od tintnih pisača, a ispis teksta im je besprijekoran. Laserski multifunkcijski uređaji u boji su osjetno skuplji od crnobijelih uređaja. Ispis slika na laserskim uređajima je nešto slabije kvalitete, često se vide uzorci na slikama, tako da baš i nisu prikladni za ispis fotografija. S druge pak strane, tintni multifunkcijski uređaji su redovito u boji, a kvaliteta ispisa fotografija im je bolja. Ispis teksta im je očito lošiji od laserskih pisača, a treba spomenuti i to da su tintni pisači već prilično brzi, pa tako brzinom ispisa konkuriraju jeftinim laserskim uređajima. Njima, naime, treba nešto više vremena za pripremu dokumenta pa se nerijetko događa da sama priprema dokumenta za ispis traje duže nego li sâm ispis (zato jer se obrada radi u pisaču, a ne na računalu kao što je slučaj kod tintnih uređaja). Odabir je zapravo jednostavan: ako je potreban ispis u boji (razni grafovi u dokumentima ili čak fotografije) i to u manjem broju stranica, tada je tintni uređaj bolji odabir. Ukoliko ne postoji potreba za ispisom u boji, vrlo vjerojatno je laserski uređaj bolji odabir. Toner će trajati puno duže, a njegova cijena za jeftinije laserske uređaje tek je nešto viša od cijene originalne tinte za tintni uređaj. Ako je potreban ispis u velikim količinama i u boji (to je često slučaj u većim radnim okruženjima), tada laserski multifunkcijski uređaj u boji predstavlja najbolji izbor (a i cijena takvih uređaja je prihvatljivija poslovnim korisnicima).

Vanjske poveznice