Moodle

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Prikaz rada Moodlea na demo inačici (http://demo.moodle.org)

Moodle je LMS e-learning platforma otvorenog koda. Trenutno se nalazi u inačici 1.9.4.


O softveru

Moodle spada u kategoriju LMS (Learning Management Systems) platformi namijenjenih online edukaciji. Nerijetko se naziva i VLE (Virtual Learning Environment) platformom – virtualnim obrazovnim okruženjem. No, za razliku od većine konkurenata, Moodle je potpuno besplatna platforma otvorenog koda, što mu je omogućilo još brži razvoj i lakšu ekspanziju s obzirom na vrlo snažnu zajednicu korisnika i developera. Moodle je dogurao do 1.9.4 službene inačice, dok se tjedno objavljuju nove stabilne verzije s ispravljenim bugovima. Izdanje 2.0 je u pripremi a, iako je dostupna za preuzimanje rana razvojna inačica, zbog nestabilnosti njena uporaba van testnih uvjeta nije preporučljiva. Popularnost ove e-learning platforme potvrđuje nevjerojatan podatak o gotovo 50.000 siteova koji je koriste.

Iz perspektive administratora, profesora i studenta

Administrator ima osiguran pristup očekivanim tehničkim postavkama glede autentifikacije, ovlasti i računa korisnika, upravljanja tečajevima, sustava ocjenjivanja i pripadajućim izvješćima, lokacijskim i jezičnim postavkama. Zatim, što je vrlo važno, konfiguriranja modula – njihovih aktivnosti i filtera, vizualnih i sigurnosnih postavki, administriranja početne stranice te, naravno, svih pripadajućih postavki servera, izvještaja i nekih drugih opcija. Mnoštvo korisnih pluginova za Moodle kojima je moguće dodatno proširiti funkcionalnost platforme dostupno je besplatno.

Iz profesorove perspektive, otvoren mu je pristup postavljanju materijala za pripadajuće kolegije, nakon njihove kreacije. Isto tako, u skladu sa postavljenim sadržajem online tečaja, poželjno je (ako ne i obvezno) kreirati kvizeve znanja čije će rezultate ostvarene od strane studenata moći s lakoćom pratiti. Podaci o svim pristupnicima tečaja, njihovom radu, vremenu registracije i prijave, kao i uspjehu dostupni su na pregled nositelju kolegija.

Gledano sa strane običnog studenta Moodle djeluje kao jedan interni web čijem se sadržaju pristupa nakon unosa korisničkog imena i lozinke. Dostupni kolegiji obično su poredani u izborniku s lijeve strane, te se pripadajućim materijalima pristupa neposredno. Većinu lekcija prate kvizovi znanja, koji mogu bilježiti rezultate svih studenata, kao i broj pokušaja. Za raspravu o samom kolegiju, ili upite o korištenju Moodle LMS-a, dostupni su forum i sustav pomoći.


Vanjske poveznice