Množitelj

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Množitelj radnog takta je mjera odnosa unutarnjeg radnog takta procesora i vanjskog generatora takta (sistemskog sata). Procesor sa množiteljem 10x će u jednom taktu sistemskog sata odraditi deset vlastitih taktova. Primjerice, procesor u uređaju sa sistemskim satom od 133 MHz i multiplikatorom 10x radit će s unutarnjim taktom od 1,33 GHz. Vanjske adresene i podatkovne sabirnice procesora također koriste sistemski sat kao osnovni izvor takta ali i one mogu koristiti manji množitelj kako bi mogle brže prenositi podatke.

Većina suvremenih računala sastoji se od nekoliko međusobno povezanih uređaja (procesor, RAM memorija, periferijski uređaji itd.) koji rade na različitim brzinama. Zbog toga koriste unutarnje međuspremnike i pomoćnu memoriju kada međusobno komuniciraju preko zajedničke sabirnice. Veliki broj sustava omogućava korisnicima da preko BIOS izbornika zadaju množitelj, Povećavanje množitelja ubrzava radni takt procesora bez utjecaja na radni takt drugih komponenata. Povećavanje takta sistemskog sata (a time i sistemske sabirnice) utjecat će na brzinu procesora, memorije i drugih komponenata. Podešavanje ova dva radna parametra najčešći je način overclockiranja računala, uz eventualno prilagođavanje radnog napona procesora ili memorije novim radnim uvjetima. Noviji procesori imaju zaključan množitelj što znači da se njihov radni takt ne može mijenjati, osim ako korisnik ne modificira čip da bi otljučao množitelj.

Gotovo svaki središnji procesor proizveden nakon modela 486DX2 iz 1992. godine koristi množitelj kako bi radio na većem radnom taktu od svoje vanjske sabirnice i istovremeno bio sinkroniziran s njom.

Vanjske poveznice