MicroProse Software

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

MICROPROSE

Microprose.jpg

MicroProse Software, Inc. (također . MicroProse Simulation Software), bio je sjeverno-američki proizvođač i izdavak video igara, osnovan 1982. od strane Sida Meiera i Billa Sealeya. Firma je poznata po izdavanju većine hit-igara s potpisom Sida Meiera. Prestaje postojati 2001., kada je njena matična kompanija – Hasbro Interactive – kupljena od strane Infogrames-a.

POVIJEST

1980. MicroProse je najprije bio poznat kao izdavač letačkih i vojnih simulacija za 8-bitna kućna računala (Commodore 64, Apple II, Atari), s naslovima poput „Spitfire Ace“ i „Helcat Ace“. Kako se industrija kasnih 80-tih mijenjala prema 16-bitnim i 32-bitnim procesorima, MicroProse također započinje s podrškom IBM PC-a i uređaja poput Amige i Atari ST-a. Tvrtka također otvara podružnicu u Britaniji, kako bi izdavala vlastite naslove u Europi, a neke europske uvozila u Ameriku. 1990. i 1991. MicroProse za različite platforme izdaje velike Sid Meierove hitove Railroad Tycoon i Civilization. Obje su ubrzo uvrštene u najprodavanije strateške igre svih vremena iza kojih je izašlo nekoliko nastavaka. Iste godine izdaju Formula One Grand Prix kreatora Geoffa Crammonda, najprije za Amigu i Atari ST, a 1992. i DOS verziju. U ono vrijeme igra je smatrana za najbolju simulaciju Formule 1. 1992. MicroProse otkupljuje Vektor Grafix, firmu koja je već izrađivala naslove pod njihovom kapom, i pretvara ju u satelitski studio.

POKUŠAJ DIVERZIFIKACIJE

U pokušaju da se proširi bez promjene imena, tvrtka imenuje dvije podružnice – MicroStyle u Velikoj Britaniji i MicroPlay u Americi, koja je izdala naslove Rick Dangerous 2 (avantura/arkada), Stunt Car Racer (arkadna utrka) i Xenophobe (arkada/akcija)

Kako bi se proširila izvan vlastitih korijena u letačkim i vojnim simulacijama, ranih devedesetih MicroProse odlučuje otvoriti diviziju za igre za automate i investirati veću količinu novca u razvoj enginea za avanture, s kojim bi se moglo proizvesti nekoliko igara. Ali, ta divizija je ukinuta nakon što je napravila dvije igre: F-15 Strike Eagle The Arcade Game i B.O.T.T.S. (igra s velikim borbenim robotom). Obje su sadržavale za ono vrijeme naprednu 3D grafiku, ali su propale zbog prevelike razlike od postojećih automata. Engine za avanture je dovršen, ali samo tri igre ( Rex Nebular, Return of the Phantom i Dragonsphere) su izdane prije nego što je prodan kompaniji Sanctuary Woods. Sredinom devedesetih financijski deficit sprječava MicroProse kod razvoja igara za druge platforme, poput Playstation konzole i Nintenda 64, te se firma koncentrira na tržište PC igara.

NASTUPA SPECTRUM HOLOBYTE

Spectrum.jpg

Spectrum Holobyte, još jedna kompanija za igre, kupuje MicroProse 1993. Osnivač Bill Stealey bio je dobar prijatelj s predsjednikom Spectrum Holobytea – Gilmanom Louiejem, te ga je uvjerio da mu pomogne. Iste godine MicroProse uredi u Velikoj Britaniji zatvaraju dva satelitska ureda u sjevernoj Engleskoj, također otpuštajući preko četrdeset zaposlenika u svojem glavnom uredu u Chipping Sodbury-ju. 1994. Bill Sealey napušta MicroProse, a Spectrum Holobyte otkupljuje njegov udio. Sealey osniva vlastitu kompaniju – Interactive Magic. Usprkos gubitcima, predsjednik Gilman Louie uspjeva nanizati nekoliko velikih licenci, uključujući: Top Gun, Magic:The Gathering, Star Trek: TNG, MechWarrior (dio Battletech svemira). Također, iz Velike Britanije uvozi UFO: Enemy Unknown, preimenovan u X-COM: UFO Defence, koji se pokazao neočekivanim hitom 1994. Spectrum Holobyte je svejedno bio u nevolji, pokušavajući izdati Falcon 4.0 još od Falcona 3.0 iz 1991., odgađajući ga niz godina. MicroProse i Spectrum Holobyte nastavljaju kao razdvojeni brandovi sve do 1996,kada Spectrum Holobyte, da bi srezao troškove, počinje otpuštati većinu MicroProse-ovih zaposlenika. Ubrzo nakon, objedinjuje sve svoje vlasništvo pod MicroProse brand. Sid Meier i Jeff Briggs napuštaju firmu nakon otpuštanja zaposlenika i osnivaju novu, Firaxis Games. Brian Reynolds, koji je dizajnirao Civilization II, također prelazi u Firaxis. Skupina razočaranih umjetnika, dizajnera i programera priključuje se Psygnosis-u, koji je otvorio podružnicu u Stroudu, Velikoj Britaniji, upravo zato da bi privukao bivše zaposlenike MicroProse-a

ODBIJENA PONUDA GT INTERACTIVE-A ( 250 MIL. DOLARA)

5.kolovoza 1997, GT Interactive je izjavio da je potpisan ugovor o prodaji MicroProse-a ua 350 milijuna dolara, i da su odbori obiju kompanija odobrili akciju. Ali 5. prosinca iste godine kupovina poduzeća je otkazana uz izjavu „da još nije pravo vrijeme za to“. Nakon toga dionice MicroProse-a, iako porasle vrijednosti prilikom objave kupoprodaje, padaju na 2.31 dolar po dionici. PRAVNI SPOR ZA CIVILIZATION BRAND

U studenom 1997. MicroProse je tužen od strane Avalon Hill-a (koji je imao pravo izdavanja Civilization naslova u Americi) i Activision-a radi kršenja autorskih prava. MicroProse je odgovorio kupnjom Hartland Trefoil-a, u čijem je vlasništvu bio nazivi Civilization, a zatim je tužio Avalon Hill i Activision za bespravno korištenje zaštitnog znaka, sada u vlasništvu MicroProse-a – sve na temelju odluke Activision-a da razvija Civilization igre. Budući je u to vrijeme Hasbro pregovarao o kupnji Avalon Hill-a i MicroProse-a, parnica je riješena izvan suda u srpnju 1998. Po uvjetima nagodbe, MicroProse postaje jedinstveni vlasnik prava na Civilization ime, a Activision ima pravo izdavati igre s tim naslovom, kasnije nazvane Civilization: Call to Power.

HASBRO INTERACTIVE KUPUJE MICROPROSE

Hasbro.jpg

Pripremajući se za prodaju, MicroProse zatvara dva studija u Austinu, Texasu, u lipnju 1998. Rezultat toga bilo je otpuštanje 35 zaposlenika. 14.kolovoza1998, Hasbro izdaje novčanu ponuduza kupnju MicroProse-ovih dionica po 6 dolara za svaku. Ponuda je zaključena 14.rujna, Hasbro uspijeva otkupiti 91% dionica MicroProse-a i objavljuje da će ostatak dionica biti kupljen po istoj cijeni, a MicroProse u potpunosti postaje podružnica u vlasništvu Hasbro Interactive-a. Prema toj računici, MicroProse je kupljen za 70 milijuna dolara. MicroProse napokon uspijeva izdati Falcon 4.0 (1998) prije Božića, ali igra izlazi prepuna bugova, a kao autentična, realna i komplicirana simulacija F-16 borbenog aviona, igra odbija mnoge potencijalne igraće – što je rezultiralo razočaravajućom prodajom.

PAD MICROPROSE-a

Pad započinje u prosincu 1990, kad Hasbro Interactive zatvara bivše MicroProse-ove studije u Alamedi, Californiji, i u Sjevernoj Karolini. Nakon što je u rujnu 2001. francuski izdavač Infogrames Entertainment SA (IESA) preuzeo Hasbro Interactive za 100 milijuna dolara, MicroProse Prestaje postojati. Posljednji naslov koji su izdali u Americi, European Air War, izdaje se s logom Infogramesa. Posljednja novija igra izdana s potpisom MicroProse-a bila je britanska verzija igre Grand Prix 4 Geoffa Crammonda, kasne 2002, zahvaljujući poštovanju koje je to ime izazivalo među štovateljima trkaćih simulacija.

Atari.jpg

Posljednji studio sada bivšeg MicroProse-a, na lokaciji Hunt Valley, Maryland, IESA (preimenovana u Atari, Inc.) zatvara 2003. Nekoliko proizvođača i dalje postoji na toj lokaciji (BreakAway Games i poznatiji Firaxis Games), koji svoje porijeklo duguju MicroProse-u.