Miš

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Miš s USB priključkom
Miš (engl. mouse) je ulazni uređaj priključen na računalo koji pretvara dvodimenzionalne pokrete ruke u pokrete pokazivača na zaslonu. Miš može imati jednu, dvije ili više tipki. Kod nas su uobičajeni miševi s dvije tipke i kotačićem. Glavna tipka miša je lijeva tipka i nju najčešće koristimo. Desnom tipkom miša otvaramo kontekstni izbornik (izbornik prečaca). Kotačić je vrlo koristan kada se krećemo kroz duže dokumente a u mnogim programima pritiskom na kotačić aktiviramo automatsko skrolanje ili ga u kombinaciji s tipkom Ctrl na tipkovnici možemo koristiti za brzo zumiranje.

Vrste miševa

Miševe možemo podijeliti po raznim kriterijima:

 • Načinu pretvaranja pokreta ruke u pokret pokazivača (mehanički, optički,...)
  • Mehanički (optomehanički) miševi su starije koncepcije. Imaju ugrađenu kuglicu koja pomicanje po površini stola pomoću kotačića i senzora u kućištu miša pretvara u brojčani podatak. Uz ove miševe se uobičajeno koristila i podloga za miša koja je osiguravala fino kotrljanje kuglice, bez preskakanja.
  • Optički miševi koriste napredniju tehnologiju i novijeg su datuma. Imaju sustav s mini-kamerama koji smjer kretanja miša određuje na osnovu usporedbe razlika u slici podloge po kojoj se miš pomiče. Nisu prikladni za upotrebu na reflektirajućim podlogama kao što su staklo ili lakirane površine.
 • Načinu spajanja (žični i bežični)
  • Bežični se mogu podijeliti po tome da li koriste IRDA ili Bluetooth vezu za povezivanje sa bazom. Bežični miševi se obično sastoje iz dva dijela: miša i baze koja je kabelom spojena na računalo.
  • Žični miševi su, logično, sa računalom povezani kabelom. Prvi miševi koristili su serijski priključak i za njihovo korištenje bilo je potrebno instalirati upravljački program. Sa pojavom USB priključka pojavili su se i miševi koji su se spajali putem njega. To je omogućilo spajanje miša preko USB priključka na tipkovnici (tvrtka Apple prva je primijenila ovaj pristup na svom računalu iMac) ili prednjoj strani kućišta, što je olakšalo korištenje. Na modernim računalima, miš se može priključiti i preko PS/2 priključka.
 • Obliku (ergonomski, simetrični)

Povijest

Prvi računalni miš
Prvog miša konstruirao je Douglas Engelbart 1963. godine. Prvo računalo koje se isporučivalo s mišem bilo je Xerox Star iz 1981. godine. Miš je kao pokazivački uređaj veću popularnost stekao s pojavom računala Macintosh 1984. godine.


Vanjske poveznice