Mac OS X

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Radna površina operativnog sustava Mac OS X 10.5 Leopard.
Mac OS X je operativni sustav koji tvrtka Apple razvija za svoja računala. Nasljednik je operativnog sustava Mac OS 9 čiji je razvoj prestao sa verzijom 9.2.2 objavljenom krajem 2001. godine. Mac OS X je deseta važnija inačica operativnog sustava. Starije inačice nosile su brojčanu oznaku - primjerice System 7, Mac OS 8 ili Mac OS 9 dok je Mac OS X uveo slovnu oznaku X, koja je zapravo rimski broj 10. Prva inačica, Mac OS X Server 1.0 objavljena je 1999. godine i bila je namijenjena poslužiteljskim računalima. Klijentska varijanta operativnog sustava, Mac OS X 10.0 objavljena je 24.3.2001.

Mac OS X donio je nekoliko novih tehnologija i poboljšanja u odnosu na svog prethodnika, Mac OS 9. Prije svega tu su istovremeni rad više programa i zaštićena memorija koji omogućavaju istovremeno izvršavanje više programa tako da se međusobno ne ometaju. Te nove mogućnosti, između ostalih, preuzeo je od operativnog sustava Openstep na kojem se temelji. Osim Openstepa, mac OS X u svojim temeljima ima i dijelove Mach kernela te FreeBSD i NetBSD Unixa koji su bili ugrađeni u Nextstep - jezgru Mac OS X-a. Nexstep je bio objektno orijentiran operativni sustav koji je razvijala tvrtka NeXT između 1985. i 1996. godine. Tvrtka Apple je tijekom istih godina bezuspješno pokušavala razviti vlastiti operativni sustav nove generacije. Na kraju je 1996. godine kupila tvrtku NeXT te odredila Openstep za temelj novog operativnog sustava. Projekt je najprije razvijan pod kodnim imenom Rhapsody, da bi na kraju bio objavljen pod imenom Mac OS X.

Korisničko sučelje

Primarna vizualna tema grafičkog korisničkog sučelja za Mac OS X naziva se Aqua. Njezin glavni motiv je voda te zbog toga intenzivno koristi "vodene" efekte kao što su prozirnost, refleksija i plava boja. Aqua je prvi put predstavljena javnosti u programu iMovie 2 koji je objavljen 2000. godine. Sa svakom novom inačicom operativnog sustava Aqua je suptilno dotjerivana kako bi bila što uglađenija te se što bolje uklapala u globalnu dizajnersku shemu tvrtke. Glavna tema dolazi u dvije inačice Blue, sa dominantnom plavom bojom, te Graphite sa dominantnom srebrno-sivom bojom.

Originalni izgled Aqua korisničkog sučelja odražavao je dvobojni, djelomično proziran dizajn Appleovih računala iz tog vremena. Kada je tvrtka uvela elemente od brušenog aluminija u dizajn svojih uređaja, Aqua je prilagođena tako da i ona koristi sličan motiv u nekim svojim dijelovima. Apple je ovu filozofiju slijedio i sa uvođenjem novih materijala pa je u jednom trenutku, prema mišljenju nekih korisnika, u dizajnu korisničkog sučelja zavladalo šarenilo različitih stilova. Ova smjesa stilova ujednačena je u izdanju Mac OS X 10.5 Leopard.

Podrazumijevana pozadinska slika za radnu površinu, koja je također dio vizualne teme korisničkog sučelja, se mijenjala sa svakom novom inačicom operativnog sustava. Sve do inačice 10.5 podrazumijevana pozadinska slika bila je apstraktni crtež plave boje, a tada je zamijenjena slikom ružičaste maglice na zvjezdanom nebu. Kao osnovno pismo korisničkog sučelja za Mac OS X koristi se Lucida Grande u raznim veličinama i težinama. Osim njega, na nekim mjestima koristi se i pismo Helvetica.

U korisničkom sučelju Aqua često se koristi i animacija. Primjerice, kada korisnik pokrene aplikaciju pritiskanjem ikona na Docku, ikona "skakuće" sve dok aplikacija ne bude učitana. Ikona na Docku skakuće i kada prozor u pozadini zatraži pozornost korisnika, primjerice kada se otvori prozor sa porukom. Minimiziranje i maksimiziranje prozora u ikone na desnoj strani Docka također je animirano. Korisnici mogu odabrati između dva efekta minimiziranja - Genie i Scale. Dodavanje Widgeta na Dashboard te njihovo uklanjanje sa Dashboarda također je animirano. Povlačenje gumba sa alatne vrpce prozora bilo koje aplikacije dok je pritisnuta tipka Command, ili povlačenje ikone sa Docka, učinit će da gumb ili ikona nestanu u animiranom oblaku.