MVC

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Multiview Video Coding (MVC, ISO/IEC 14496-10:2008 Amendment 1) je proširenje standarda Advanced Video Coding (AVC) koje omogućava učinkovito kodiranje videozapisa snimljenih iz više kutova. Ukupna struktura MVC-a koja definira sučelja je takva da koder prima N vremenski usklađenih video tokova a generira jedan. Dekoder prima tok bitova, dekodira ga i kao izlaz pruža N video signala.

Videozapisi snimljeni iz više kutova sadrže veliki broj statičkih veza između kutova budući da sve kamere snimaju istu scenu ali iz drugačijih perspektiva. Zbog toga kombinacija vremenskog i međuscenskog predviđanja omogućava efikasno kodiranje tako snimljenog videa.

MVC se koristi za kodiranje stereoskopskog videa te 3D televizije. Profil Stereo High standardiziran je 2009. godine, temelji se na MVC skupu alata i koristi u stereoskopskim Blu-ray trodimenzionalnim izdanjima. Tok MVC signala kompatibilan je s H.264/AVC specifikacijom pa stariji uređaji i programi mogu dekodirati stereoskopske videozapise ignoriranjem dodatnih informacija za pogled iz drugog kuta.


Vanjske poveznice