MP4 reproduktor

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Nekoliko modela Appleovog reproduktora iPod - Shuffle, Nano, Classic i Touch.
Nastali evolucijom iz prenosivih uređaja koji su mogli reproducirati samo glazbu, MP4 playeri postali su najinteresantniji i najsvestraniji hi-tech gadgeti današnjice, zanimljivi široj populaciji te osobito mlađim generacijama. Oboružani svestranom podrškom za veliki broj AV formata i ostalih datoteka - kao što su razni uredski formati i grafičke datoteke - unatrag deset godina postali su toliko zanimljivi da su se našli i unutar drugih uređaja kao što su mobilni telefoni, ručna računala, mikro audio/video sustavi, video kamere, GPS uređaji i ostale igračke konzumne ere trećeg tisućljeća.

Pojavom jeftinih modela MP3 uređaja sa dalekog istoka činilo se kako u ovom segmentu polako, ali sigurno dolazi do zasićenja i kako će tržište prijenosnih multimedijalnih playera polako zamrijeti, posebice zbog integracije sličnih sadržaja u mobilne telefone, prenosivu memoriju, fotoaparate i ostale uređaje. Svijetlo na mobilnoj multimedijalnoj sceni ponovno se pojavilo početkom MP4 ere prijenosnih uređaja.

Osnovne značajke MP4 reproduktora

Multimedijalni playeri sa MP4 video reprodukcijom najčešće imaju sljedeće mogućnosti: audio reprodukciju, pregledavanje slika, video reprodukciju, sinkronizaciju te pohranu i prijenos podataka. Većina MP4 uređaja sposobna je reproducirati audio zapis u MP3 obliku, a što uključuje varijabilni MP3 kodek te Windows Media Audio (WMA) format.

Tu je dobrodošla mogućnost reprodukcije i ostalih audio formata kao što je WAV, FLAC ili OGG format. Većina uređaja na tržištu ima ograničenje u pogledu bitratea spomenutih formata, pa najčešće nije moguća izravna podrška za sve formate. Pregledavanje grafičkih datoteka pretežno je omogućeno za BMP, JPG i GIFF format. iPod serija može se podičiti podrškom za ostale grafičke formate kao što su PNG i TIFF. Za ostale audio formate preporučuje se uporaba alata za konvertiranje audio datoteka, kao što je poznati Easy CD Extractor. Noviji uređaji uz MPEG4 podržavaju i Windows Media Video (WMV) reprodukciju.

Tu je i izvorna podrška za AVI format, vrstu kontejnera koji sadrži audio i video zapise te omogućuje njihovu usklađenu reprodukciju. Sve više uređaja podržava i DivX te Xvid kodek a slučaju nemogućnosti izravne reprodukcije preporučuje se uporaba vanjskog datotečnog konvertera. Prijenos podataka odvija se korektno poradi Plug & Play podrške. Za ostale slučajeve korisnici obično imaju na raspolaganju upravljačke programe na mediju koji dolaze uz uređaj. Najnapredniji modeli MP4 uređaja opremljeni su Bluetooth sučeljem. Memorijski kapacitet MP4 uređaja u flash izvedbi doseže do 32 GB, a veći modeli (do 250 GB) dolaze redovito sa tvrdim diskom. Za najizbirljivije, tu je mogućnost dodatnog proširenja sa memorijskim karticama.

Hardverski dio svakog MP4 playera uglavnom je međusobno vrlo sličan. Barem što se tiče osnovnih dijelova koji uključuju zaslon, navigacijske tipke, tiskanu pločicu sa čipsetom, USB sučeljem, audio izlazom i memorijom te Li-ion bateriju i kućište. Analizom tržišta kod jeftinijih modela spominju se tri vrste čipseta koji se mogu naći unutar hiperprodukcije prijenosnih MP4 playera, a to su: Fuzhou Rockchip, Ingenic ChinaChip i SigmaTel Video čipset. Softver, navigacija i LCD zaslon predstavljaju glavno poboljšanje današnje generacije MP4 playera.

Intuitivnost kod skupljih modela obično je proporcionalna njihovoj cijeni. Trenutno je aktualan LCD zaslon dijagonale 2,4 inča s rezolucijom od 320 x 240 točaka i dubinom boja od 262 000 boja. Neki modeli imaju i micro SD sučelje, što omogućuje jednostavno povećanje memorijskog kapaciteta uređaja.

Kod modela s FM prijamnikom, potrebno je koristiti slušalice jer one istodobno služe kao prijamna antena. Većina uređaja ima standardni priključak za slušalice od 3,5 mm, a neki modeli imaju i ugrađene zvučnike, čime se poboljšava multimedijalni domet uređaja.

MP4 video kodek

MPEG4 video format zaslužan je za novi procvat na multimedijalnoj sceni. Ovaj komprimirani video kodek (softver koji može kodirati i dekodirati digitalne zapise), razvijen od strane Microsofta, unaprijedio je pohranu video materijala učinivši je dostupnom običnim smrtnicima na medijima prihvatljive veličine. MP4 format je nastao kao rezultat zajedničkog napora niza tvrtki koji su imali za cilj smanjiti glomazne video datoteke u oblik pogodan za uštedu diskovnog prostora - što omogućuje pohranu većeg broja multimedijalnih zapisa.

Najpoznatiji iskorak napravila je tvrtka Apple svojim modelom iPod, na čiji se uređaj kapaciteta 80 GB može smjestiti do 20.000 audio datoteka i preko 100 sati visokokvalitetnog video zapisa. Da biste uživali u ovim zapisima, potrebno je imati noviju inačicu komercijalnih ili besplatnih programa za reprodukciju multimedijalnih sadržaja kao što su BS Player, iTunes, RadLight, VLC Media Player ili Winamp Pro. Osnovni kompresijski algoritam kod MP4 playera je AMV algoritam sa 4 px/B. Standardno se rezolucije prikaza kreću od 96x96 točaka do 240x320 točaka sa 12 do 16 frameova u sekundi.

MTP protokol

Kratak pregled tržišta ukazuje kako danas uglavnom postoje dvije vrste uređaja, različite po obliku i orijentaciji LCD zaslona te tehnologiji koju možemo naći u njihovoj unutrašnjosti. Prva spomenuta kategorija je uobičajena predodžba multimedijalnog playera koji nakon što se priključi na računalo postaje vidljiv unutar Windows Explorera i spreman za preuzimanje multimedijalnih datoteka metodom copy/paste ili povuci/potegni.

Ovi uređaji time ne odudaraju od već uobičajenih USB prenosivih memorija. Drugi uređaji koje trebamo istaknuti su MTP te MTV uređaji. MTP kao prvi predstavnik spomenute skupine uređaja koristi noviji Microsoftov Media Transfer protokol, kao način za povezivanje sa prijenosnim uređajima te sinkronizaciju mobilnih uređaja s Windows XP računalom. MTP je zajednički protokol za prijenosne uređaje kao što su flash memorije, tvrdi diskovi i Mass Storage uređaji, kojima je osnovna funkcija pohrana veće količine podataka. MTP nudi nekoliko pogodnosti.

Kao prvo, to je inicijalizacija prenosivih uređaja bez instalacije upravljačkih programa, automatsku dvosmjernu sinkronizaciju autorskih prava (DRM itd.) i podataka te mogućnost da računalo samo prilagodi brzinu transfera podataka na USB 2.0 sučelju, vodeći računa o ograničenjima sustava i prenosivih MP4 uređaja. Tu je i budućnost koja će se očitovati u mogućnosti slanja zapisa IP mrežama.

Kod ovih uređaja uobičajeno je da se sve radnje vezane uz multimedijalnu pohranu vrše unutar Windows Media Playera, što smatramo manjim nedostatkom jer se u praksi pokazalo da uređaj nije uvijek vidljiv unutar Windows Explorera pa tako korisnik može ostati ograničen za izravan pristup datotekama. Za većinu novijih MP4 uređaja današnjice sa MTP protokolom nužno je imati u računalu instaliran Windows Media Player 11. MTP ima nekoliko nedostataka, od nepostojanja hot-plug opcije (barem u trenutku inicijalizacije uređaja, koja može potrajati) do inicijalizacije potrebnih upravljačkih programa. Iako je MTP djelomično kompatibilan s Appleovim sinkronizacijskim standardima poput Apple iSync, Microsoft za sada nema namjeru ponuditi ovaj protokol za komunikaciju s Apple multimedijalnim uređajima mobilnim telefonima i PDA uređajima unutar Windows Media Playera, pa su korisnici prisiljeni instalirati alternativne programe.

Postoji još jedna skupina uređaja dostupna korisnicima na domaćem tržištu. To su nešto jeftiniji MTV uređaji. Riječ je alternativi multimedijalnih uređaja koji vuku porijeklo sa Dalekog istoka, a koji poradi konkurentnosti i skupe MPEG4 licence u zamjenu dolaze s vlastitim video formatom, pri čemu je potrebno koristi odgovarajući softver za konverziju video zapisa u MTV format.

Osnovna namjena MTV formata krije se u činjenici da bi se jednostavno omogućila video reprodukcija na jeftinijim modelima MP4 playera. Najveću manu ovim uređajima možemo naći u funkcionalnom, ali siromašnom sučelju medijskog konvertera i sučelju prenosivog uređaja koji se doima jeftinim.

Kodiranje i dekodiranje video zapisa prema MTV formatu je manje procesorski zahtjevno, a u osnovi se temelji na nekomprimiranim rgb565/555 frameovima s reprodukcijom audio formata u mp3 zapisu, ali smanjene kvalitete i manjeg bitratea.

Vanjske poveznice

  • Članak je preuzet iz časopisa VIDI
  • Apple iPod