LightScribe

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Optički enkoder nalazi se u unutrašnjosti snimača na posebnoj tiskanoj pločici i omogućuje kontroliranu promjenu brzine u realnom vremenu s velikog broja okretaja potrebnih za snimanje podataka na mali broj okretaja nužnih za LightScribe ispis na medij.
LightScribe je nova tehnologija laserskog ispisa tekstualnih i grafičkih sadržaja na CD i DVD medije. Suočeni s problemom trajnosti i praktičnosti ispisa na medij, u kompaniji HP osnovali su radnu grupu od stotinjak osoba na čijem je čelu bio Daryl Anderson. Rad na razvoju LightScribe tehnologije započeo je 1998. godine upravo Daryl Anderson, snimajući kolekciju vinilnih albuma na CD medije, dodatno potaknut frustracijom etiketiranja i pisanjem po medijima.

Od 1998. godine Hewlett-Packard uložio je znatna sredstva u marketing i u promociju vlastite tehnologije koju je prihvatilo više od četrdeset proizvođača hardvera, softvera i medija. Među najvažnije tvrtke koje su prihvatile LightScribe tehnologiju danas ubrajamo vodeće tvrtke IT i elektroničke industrije: Benq, LG, Hewlett-Packard, Hitachi, Maxell, Nero, Panasonic, Philips, Roxio, Samsung, TDK, Toshiba, Verbatim i druge. Velika rasprostranjenost tehnologije zaslužna je i za pad cijena uređaja, dostupnost i implementaciju softverskih rješenja te povoljnu cijenu medija.

Prvih 2,5 milijuna snimača s LightScribe logotipom tvrtka Hewlett-Packard isporučila je na tržište početkom 2005. godine i od tada njihov broj stalno raste. Tvrtke proizvođači i promotori LightScribe tehnologije kraja 2010. godine planiraju isporučiti na tržište oko 700 milijuna primjeraka snimača. Unatoč prednostima i relativnoj niskoj cijeni, LightScribe ima nekoliko većih nedostataka koje se očituju u monokromatskom i jednokratnom ispisu (trenutno stanje stvari), ograničenoj trajnosti, osjetljivosti na sunčevo svjetlo te maloj brzini ispisa, koja se kreće u rasponu od 90 sekundi u niskoj rezoluciji do 40 minuta u visokoj rezoluciji (oko 20 minuta s LightScribe v1.2). Jednokratni ispis dodatni je problem, u drugom pokušaju moguće je ispisivati samo na "nesnimljene" dijelove medija. Jednom ispisani medij ne može se obrisati, niti je za sada moguća uobičajena RW metodologija poznatija pod pseudonimom "piši-briši", što se odnosi se i na podatkovnu i na slikovnu stranu medija. Opcija ispisa u boji očekuje se u drugoj generaciji DVD snimača a dvoslojni i izbrisivi mediji (DL i RW) još nisu dostupni na tržištu. LightScribe mediji dobro podnose kratkotrajno izlaganje toploj vodi, vlazi i sunčevoj svjetlosti.

Tehnologija zapisivanja

Rukovanje sa LightScribe snimačima u osnovi se ne razlikuje od rukovanja sa drugim snimačima medija: nakon snimanja podataka, potrebno je okrenuti medij i "ispisati" željenu sliku ili tekst. Površina pogodna za ispis na mediju prepoznaje se kao polirana, sjajna i vrlo elegantnog high-tech izgleda u zlatnoj boji na mjestima koji nisu ispisani laserom. Svi uređaji koji podržavaju LightScribe i pripadajući mediji mogu se lako identificirati uočljivim LightScribe logotipom, što će korisniku olakšati odabir.

Upotreba LightScribe tehnologije donosi još jednu prednost u integraciji snimača i pisača u jednom uređaju. Mobilni korisnici znat će cijeniti situacije kada ne moraju sa sobom nositi dodatni pisač, ali i zgodnu mogućnost da odmah na licu mjesta snime medij i grafički otisnu i označe njegov sadržaj. U žurbi, često privremena rješenja znaju biti trajna, što se sa tehnologijom izravnog ispisa mudro izbjegava.

Strana medija namijenjena za ispisivanje prekrivena je tankim slojem svjetlosno osjetljive tvari koja kemijskom reakcijom potamni nakon izlaganja svjetlu crvenog lasera valne duljine 780 nm, približne snage oko 32 mW (za brzinu 1x). Laser visoke rezolucije urezuje liniju u reaktivnom sloju, u koncentričnim krugovima (ne kao spiralu) počevši od sredine prema obodu medija.

Svaki LightScribe medij ima po obodu identifikacijski (Media) kod a sa unutarnje strane, bliže centru, otisnut i poseban linijski kod kružnog oblika namijenjen početnoj točki ispisa, ali i podešavanju fokusa lasera. Linijski kod otisnut je s obje strane medija, sa slikovne i podatkovne strane. Područje ispisa započinje 23,8 mm od sredine medija, a završava na udaljenosti 58,7 mm od centra.

Trajnost ispisa nije neograničena i ona prema specifikaciji proizvođača iznosi oko devet mjeseci, što je trenutno najveći nedostatak ove tehnologije. Svi LightScribe mediji u svrhu trajnosti preporučuju se čuvati zaštićeni od svjetla, što će produžiti njihovu trajnost u realnim svakodnevnim uvjetima. Konstrukcijom LightScribe snimača morali su se uvažiti određeni kompromisi da bi se sustav integrirao u računalne optičke pogone, odnosno snimače: spomenimo konstrukciju i snagu lasera, valnu duljinu te fokusiranje laserske zrake kao najvažniji limitirajući faktor brzog ispisa. Odgovor na sva tri ograničenja je reaktivni sloj: kemijska industrija usmjerila je svoju pažnju u tom segmentu i nastoji poboljšati reaktivni sloj. Moser Baer (Indija) i Mitsubishi Chemical Corporation (Japan), dva najveća proizvođača LightScribe medija u svijetu, uključila su se u započetu trku i pokrivaju oko 70% potreba tržišta.

LightScribe 1.2

LightScribe 1.2 najnovija je verzija sustava za direktan ispis na medij. Tvrtka Verbatim, vodeći svjetski proizvođač medija za snimanje, počela je sa isporukom prvih primjeraka novih LightScribe 1.2 medija s poboljšanim kontrastom i kraćim vremenom ispisa. Dostupni su mediji s podlogom uobičajene zlatne boje ili crveni, narančasti, žuti, plavi i zeleni mediji. Osim novih medija, sustav LightScribe 1.2 zahtjeva novi snimač, nove verzije firmwarea snimača i upravljačkog programa te najnoviji softver za snimanje. LightScribe 1.2 u potpunosti je kompatibilan sa starijim verzijama. Vrijeme ispisa medija u maksimalnoj kvaliteti iznosi oko 20 minuta, što je s dosadašnjih 30-tak značajan pomak.


Kemijski sastav reaktivnog sloja

Prema dostupnim informacijama iz sigurnosno-tehničkog lista tvrtke HP (MSDS, Material Safety Data Sheet iz lipnja 2006.) LightScribe 1.2 reaktivni premaz sastoji se od akrilnih smjesa (<50%), aktivatora (<30%), razvijača premaza (<10%), fotoinicijatora 1 (<6%), fotoinicijatora 2 (<2%) te organskih otapala kao što su derivati benzena i toluena (<5%). Pri sobnoj temperaturi postoji kao zelena viskozna tekućina, djelomično se miješa sa vodom, a može biti iritantan i štetan za zdravlje.

Vanjske poveznice