Kompaktni digitalni fotoaparat

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kompaktni digitalni fotoaparat.
Kompaktni digitalni fotoaparati projektirani su tako da ih je jednostavno i lako koristiti. Njihove glavne odlika su male dimenzije i mala masa što ih čini prikladnim za nošenje u džepu ili torbi. Fotografije snimljene kompaktnim digitalnim fotoaparatom nisu profesionalne kvalitete, ali zadovoljavaju potrebe većine prosječnih korisnika.

Princip rada kompaktnih digitalnih fotoaparata je daleko jednostavniji nego kod SLR fotoaparata jer kod kompaktnih fotoaparata ne postoji sustav ogledala i prizme, već svjetlost pada direktno na senzor, koji se aktivira čim se fotoaparat uključi. Kako svjetlost cijelo vrijeme pada na senzor, on je u mogućnosti konstantno prikazivati živu sliku na pozadinskom ekranu, što SLR još nije u mogućnosti (izuzev nekoliko modela). To je ujedno i najveća prednost kompaktnih fotoaparata za kućne korisnike kojima je potreban jednostavan fotoaparat, jer mogu odmah na ekranu vidjeti kako će (otprilike) izgledati njihova fotografija u konačnici. Ali, ovakav prikaz slike sa sobom donosi i neke sitne nedostatke, koje korisnici koji nikada nisu radili sa SLR-ovima vjerojatno nikada niti neće primijetiti, niti će im smetati. Najveći nedostatak se manifestira kod samog fotografiranja, jer aparat neće "uhvatiti" točno u onom trenutku kada ste vi pritisnuli okidač, već će to učiniti sa malim zakašnjenjem koje je uzrokovano konstantnim držanjem podataka u pričuvnoj memoriji (bufferu) fotoaparata. Ovo kašnjenje je vrlo kratko, ali postoji šansa da dođe do zamućenja fotografije ako se odmah nakon okidanja pomakne fotoaparat. Također, prilikom prikaza slike na pozadinskom ekranu, dolazi do određenog kašnjenja, što je normalno, jer svjetlost mora proći "kroz" senzor, te se prikazati na pozadinskom ekranu. Poradi ovoga, slika ponekada zna biti sporija i zamućena kod bržih pokreta, a brzina prikaza zavisi od samog pozadinskog ekrana i brzine centralnog procesora u fotoaparatu.

Neki proizvođači odlučili su i na svojim najnovijim modelima zadržati optičko tražilo koje štedi bateriju jer nema potrebe za konstantnim prikazom žive slike na pozadinskom ekranu. Optičko tražilo nudi i realan pogled na scenu koja se fotografira, a to je dobro u tamnijim uvjetima kada pozadinski ekran nije u stanju kvalitetno prikazati scenu.

Optika

Kada se pogleda optika ugrađena u kompaktne fotoaparate, ona je daleko jednostavnija od one koja se koristi kod SLR fotoaparata. Kompaktni fotoaparati ne podržavaju zamjenu objektiva tako da, kada se kupuje kompaktni digitalni fotoaparat, treba obratiti pažnju na optički zoom koji dotični aparat nudi. Veći zoom je bolji. Kod kompaktnih fotoaparata se optičko uvećanje kreće od 1 do 5 puta, dok je najčešće trostruko. Na digitalni zoom ne treba obraćati pažnju jer se tu radi o čistom marketinškom triku, a ne o stvarnoj mogućnosti fotoaparata. Tome je tako jer digitalno uvećanje umanjuje rezoluciju fotografije a povećanjem pojedinih piksela stvara se dojam uvećanja fotografije. Ukratko, digitalni zoom će samo dodatno pikselizirati fotografiju a isto se može učiniti i u Paintu ili Photoshopu.

Senzor

Senzor digitalnog aparata
Korisnicima kompaktnih fotoaparata najbitnije je da uz minimalno poznavanje mnogobrojnih tehnologija fotografiranja dobiju kvalitetnu fotografiju, a za taj zadatak su zaduženi senzor i procesor za obradu fotografija. Svaka fotografija se prije prikaza i spremanja na memorijsku karticu interno obrađuje unutar fotoaparata. Među te obrade spadaju kontrast, zasićenost boja, svjetlina itd. Senzori koji se koriste u kompaktnim fotoaparatima su CCD, jer bi CMOS senzori nepotrebno povisili cijenu fotoaparata, koji su sami po sebi zamišljeni da budu jeftiniji. CCD-ovi su sada već dovoljno kvalitetni, te mogu ponuditi vrlo kvalitetnu fotografiju, a razlike između aparata su sve manje i manje. Sama rezolucija senzora nije toliko bitna za kućnu primjenu jer, iako će fotografije na većoj rezoluciji biti nešto oštrije, ono što je najbitnije sagledati kod kupovine jest za što će se fotoaparat koristiti. Ukoliko će se fotografije koristiti na Webu, od velike rezolucije nema koristi, ali od kvalitete fotografije ima. Za takvu primjenu mogu biti zadovoljavajući i aparati od 3 ili 4 megapiksela, ali njih na tržištu više gotovo niti nema.

Ekran i izbornici

Napretkom tehnologije sa modernih kompaktnih fotoaparata u potpunosti su nestali maleni i zrnati pozadinski ekrani i sada se mnogi modeli mogu pohvaliti ekranima dijagonale preko šest centimetara i rezolucije od 200.000 piksela. Neki od njih su osjetljivi na dodir, što dodatno olakšava rad. U radu sa kompaktima veliku ulogu igraju i izbornici, jer oni uvjetuju brzinu namještanja pojedinih opcija. Što su izbornici smislenije i kvalitetnije izvedeni, rad sa aparatom će biti brži. I obrnuto.

Kućište

Sam naziv "kompaktni" sugerira na uređaje manjih dimenzija koji su prikladni za svakodnevno nošenje u džepu ili torbici. Većina aparata ove klase je manja od kutije cigareta, a u zadnje vrijeme su najpopularniji ultra tanki aparati koji su "debeli" samo jedan centimetar. Ovakve dimenzije, uparene sa malenom masom, idealne su za smještanje aparata u džepove bez pretjerane neudobnosti, ali treba paziti da aparat ne ispadne ili da se ne izgubi. Jednostavnost uporabe i velika rasprostranjenost među kućnim korisnicima natjerala je proizvođače da svoje modele namijene i malo grubljoj i ekstremnijoj upotrebi, kako bi mogli pokriti svaki segment amaterske fotografije, a to se prvenstveno odnosi na fotografiranje pod vodom, što neki aparati nude bez potrebe za posebnim vodonepropusnim kućištima.

Otpornost na vanjske utjecaje, kao što je vlaga, prašina i udarci, također je postala tražena mogućnost kod kompakata, tako da se neki modeli mogu koristiti bilo gdje, bez opasnosti da će im se nešto dogoditi. Pustinja, prašuma, podmorje - u mogućnosti su izdržati gotovo sve.

Ispis sa fotoaparata

Digitalni fotoaparat spojen s pisačem za ispis bez posredovanja računala.
Mnogi moderni kompaktni digitalni fotoaparati nude direktan ispis fotografija na pisač koji podržava neki od standarda za takav ispis. Ovakav način ispisa je krajnje jednostavan, jer za njega nije potrebno računalo, već su dovoljni fotoaparat i pisač. Fotoaparat se sa pisačem spaja putem klasičnog USB kabela, a ispis se kontrolira na fotoaparatu. Osim kabelom, neki digitalni kompaktni nude i bežično povezivanje, ali takvi modeli fotoaparata i pisača su dosta rijetki.

Dizajn u usporedbi s funkcionalnošću

Kako su kompaktni digitalci namijenjeni najširem krugu korisnika, onim kućnima, njihov dizajn je jako bitan. Jer ovdje se ne radi o profesionalnim korisnicima kojima je bitan samo krajnji rezultat i kojima je estetika sve samo ne bitna, već se radi o korisnicima koji variraju od kućanica, automehaničara do pilota. A kako to obično biva sa elektronikom široke potrošnje kao što su mobilni telefoni ili, u zadnje vrijeme, prijenosna računala, dizajn je izuzetno bitan. Ponekada dizajn uzima svoj danak na funkcionalnosti i ergonomiji (pogotovo kod mobitela), ali proizvođači digitalnih fotoaparata nemaju previše takvih problema - većinom uspijevaju stopiti dizajn i funkcionalnost u jedan kvalitetan proizvod. Današnji kompakti izgledaju daleko bolje nego što su izgledali prije pet godina.


Vanjske poveznice