Kepler GK110

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Datoteka:KeplerGK110.
Kepler GK110 čip s više od sedam milijardi tranzistora.
Kepler GK110 je arhitektura čipova za izračunavanja visokih performansi koju je razvila i koju proizvodi tvrtka NVIDIA. Čipovi s ovom arhitekturom sadrže više od sedam milijardi tranzistora i proizvode se u 28 nm procesu te postiže više od 1 Tflop pri 64-bitnim operacijama dvostruke preciznosti. Namijenjeni su primjeni u širokom rasponu područja koja zahtijevaju takve performanse, od seizmičkih istraživanja, preko medicine, obrane energetike do klimatologije.

Arhitektura se sastoji od 15 SMX jedinica i šest 64-bitnih memorijskih kontrolera. SMX jedinice sastoje se od po 192 CUDA jezgre jednostruke preciznosti, 64 jedinice dvostruke preceiznosti, 32 jedinice za specijalne funkcije i 32 jedinice za učitavanje i spremanje. Ova arhitektura podržava sljedeće napredne značajke:

  • Dinamičko paralelno izvršavanje - omogućava grafičom procesoru da si generira novi posao, sinkronzira rezultate i upravlja raspoređivanjem tog posla preko posebnih, ubrzanih hardverskih staza i sve to bez angažmana centralnog procesora.
  • Hyper-Q - omogućava da više jezgara centralnog procesora istovremeno pokreću poslove na jednoj GPU jedinici, čime se bitno povećava iskorištenost GPU-a i smanjuje prazan hod centralnog procesora.
  • Jedinica za upravljanje mrežom - omogućava dinamičko paralelno izvršavanje preko naprednog, flksibilnog upravljanja mrežom i sustava za raspoređivanje poslova.
  • NVIDIA GPUDirect - mogućnost da više GPU jedinica u jednom računalu ili različitim poslužiteljima u mreži izravno razmjenjuju podatke, bez potrebe za pristupanjem centralnom procesoru ili sistemskoj memoriji.

Vanjske poveznice