Kategorija:Robotika

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Robotika je znanstveno - tehnička disciplina, čiji je cilj izradba i unapređivanje robota, automatiziranih strojeva kojima upravljaju elektronička računala, pomoću upravljačkog programa i informacija primljenih preko elektroničkih osjetila - senzora.

Značajke suvremenih robota:

SAMOSTALNOST U RADU: primjenom senzora i upravljanjem pomoću računala robot potpuno automatski (samostalno) izvodi postavljene radne zadatke

REPROGARAMABILNOST: mogućim izmjenama programa, isti robot može obavljati različite radne zadatke

Ove karakteristike omogućavaju robotima veliku primjenjivost, učinkovitost te preciznost i brzinu u radu.

Tehnički razvoj robota i robotike

Čovjek je u tijeku svoje povijesti nastojao izraditi strojeve koji bi mu dostatnoj mjeri nalikovali. U starogrčkim je mitovima je postojalo vjerovanje da bogu vatre pomažu Hefesu pomažu dva živuća kipa od zlata. Ne postoji jedinstvena definicija robota. Za robote nalik čovjeku moglo bi se reći da su ti strojevi koji potpuno ili djelomično zamjenjuju čovjeka u mnogim poslovima. Leonardo da Vinci je oko 1500. godine izradio mehanički automat u obliku lava koji se pokrenuo, rastvorio prsni koš i pokazao francuski grb. Industrijski robot je uređaj koji može manipulirati dijelovima, alatima, pomagalima te prilagodljivim promjenama programa obavljati različite proizvodne zadaće. Industrijski roboti poznatiji su pod nazivom "robotska ruka".

U ovoj kategoriji trenutačno nema članaka ni medija.