KDE

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
KDE okruženje.
KDE je zajednica za razvoj besplatnog softvera koja radi na integriranom skupu višeplatformnih aplikacija za Linux, FreeBSD, Windows, Solaris i Mac OS X. Najpoznatiji projekt ove zajednice je Plasma Desktop grafičko korisničko sučelje koje se koristi kao podrazumijevano radno okruženje za brojne Linux distribucije, npr. openSUSE, Mandriva, Kubuntu, MEPIS i Pardus. Cilj ovog projekta je ponuditi osnovne funkcije radne površine i aplikacije za svakodnevnu upotrebu te alate i dokumentaciju za pisanje samostalnih aplikacija za taj sustav.

Projekt KDE pokrenuo je 1996. godine Matthias Ettrich, student na sveučilištu Eberhard Karls u Tübingenu. Predložio je formiranje skupa aplikacija, ali i okruženja radne površine u kojem bi korisnici imali na raspolaganju potpuno konzistntno sučelje koje je ujedno lako za upotrebu.

Poput mnogih projekata besplatnog ili open source softvera i projekt KDE temelji se na volonterskom sudjelovanju. Neke tvrtke, npr. Novell, Qt Software i Mandriva, zapošaljavaju programere koji rade na razvoju projekta KDE. Prijekt se koordinira preko brojnih lista slanja. Važne odluke donose se na listi slanja kde-core-devel čiji su članovi dugogodišnji sudionici projekta s važnim doprinosima. Projekt i događaje vezane za njegov razvoj često sponzoriraju pojedinci, tvrtke i sveučilišta.

Vanjske poveznice