John D. Carmack

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
John Carmack na E3-ju 2006. godine

John D. Carmack II (rođen 20. kolovoza 1970.) jedna je od najutjecajnijih i najprepoznatljivijih ličnosti industrije videoigara. Carmack je suosnivač kompanije id Software, formirane 1991. godine i specijalizirane produkciji videoigara. Carmack je bio glavni programer iznimno uspješnih naslova id Softwarea, kao što su Commander Keen, Wolfenstein 3-D, Doom, Quake, te nastavaka Doom i Quake naslova. Njegove revolucionarne tehnike programiranja, kombinirane s jedinstvenim dizajnom Johna Romera, tijekom 1990-ih doprinijele su masovnoj popularizaciji žanra pucačina iz prvog lica (FPS).

Iako je Carmack najviše znan po inovacijama u 3D grafici, također je poznat i po svjetski zapaženom entuzijazmu za raketnu znanost, što je utjelovio u projektu "Armadillo Aerospace", u kojem je bio glavni inženjer. Carmack gaji aspiracije prema orbitalnim svemirskim letovima, te svemirskom turizmu.


Biografija

Mladost

John Carmack, sin lokalnog televizijskog reportera Stana Carmacka, odrastao je u metropolitskom dijelu Kansas Cityja gdje je u ranom dobu života počeo pokazivati interes za računala. Pohađao je srednju školu Shawnee Mission East u mjestu Prairie Village u Kansasu, te Raytown South srednju školu u susjedom Raytownu, države Missouri. Kao što je David Kushner spomenuo u djelu "Masters of Doom", "Carmack je s 14 godina provalio u školu kako bi ukrao Apple II računala, bio uhićen, te poslan na psihijatrijsku evaluaciju". Masters of Doom također spominje i Carmackovo "nepostojanje empatije za druga ljudska bića". Carmacku je uslijed navedenih godađaja bila dodijeljena kazna od jedne godine u popravnom domu za mlade, u kojem je navodno bio pitan "da nisi bio uhvaćen, bi li učinio to ponovno?", na što je on odgovorio "vjerojatno". No, nakon što je psihijatar prezentirao evaluaciju Carmackovog stanja, nije spomenuo dio "da nisi bio uhvaćen". Nakon što je na prijemnom ispitu prikupio 1500 bodova (780 bodova u matematici, 720 bodova u verbalnim sposobnostima), dva je semestra polazio sveučilište Missouri u Kansas Cityju, prije no što je započeo karijeru slobodnog programera.


Programiranje videoigara

Softdisk, računalna kompanija u gradu Shrevenportu, države Louisiane, zaposlila je Carmacka kako bi radio na projektu Softdisk G-S ( Appleova IIGS publikacija), pridružujući ga Johnu Romeru i ostalim ključnim članovima id Softwarea, poput Adriana Carmacka (nisu u srodstvu). Kasnije će taj isti tim od strane Softdiska biti postavljen na dužnost novog, ali kratkotrajnog, dvomjesečnog proizvoda s pretplatom nazvanog "Gamer's Edge" za IBM PC (MS-DOS) platformu. U 1990. godini, iako još uvijek zaposleni u Softdisku, Carmack, Romero i ostali kreirali su prvu od Commander Keen igara, seriju koja je bila publicirana od strane kompanije Apogee Software (sadašnji 3D Realms), pod shareware distribucijskim modelom, od 1991. pa nadalje. Nedugo zatim, Carmack je napustio Softdisk i postao suosnivačem kompanije id Software u kojoj se još uvijek nalazi.

Carmack je započeo i popularizirao uporabu mnogih tehnika u računalnoj grafici, uključujući takozvanu "adaptive tile refresh" koja je korištena u naslovu Commander Keen; "raycasting" za naslov Hovertank 3-D, Catacomb 3-D i Wolfenstein 3-D; "binary space partitioning", koju je prvi koristio naslov Doom; "surface caching", koju je Carmack izmislio za Quake; "Carmack's Reverse" (prije znana kao "z-fail stencil shadows"), koju je uporabio za naslov Doom 3; te takozvanu "MegaTexture" tehnologiju, koja je korištena u naslovu Enemy Territory: Quake Wars. Iako John Carmack nije bio prvi koji je otkrio tehniku "Carmack's Reverse", kreirao ju je neovisno, bez prethodnog znanja, istraživanja ili proučavanja.

Carmackovi su enginei također bili licencirani za uporabu u drugim utjecajnim pucačinama iz prvog lica, poput naslova Half-Life i Medal of Honor.

Također je interesantno spomenuti kako je Carmack, prilikom provođenja dopusta sa suprugom, vrijeme ubijao igrajući igre na mobilnom telefonu, prilikom čega je otkrio kako te igre uopće nisu kvalitetne. Tada je odlučio kreirati vlastitu, dobru igru za mobilne telefone. Kada se vratio s dopusta, medijima je otkrio kako radi na Doom RPG naslovu.


Zrakoplovstvo

Oko 2000. godine, Carmack je pokazao znatan interes za raketnu znanost, što mu je uostalom bio i hobi tijekom mladosti. Računajući koliko novca troši na uređivanje Ferrarija, otkrio je kako bi znatan dio posla i financijskih resursa mogao usmjeriti ka istraživanju raketa i zrakoplovstva. Započeo je s financijskim injekcijama nekim lokalnim amaterskim grupama, prije no što je pokrenuo vlastiti projekt, "Armadillo Aerospace". Naučio je zrakoplovno inženjerstvo, te je postao glavnim inženjerom kompanije. Od tada je postigao solidan napredak prema orbitalnim letovima i nekim orbitalnim prijevoznim sredstvima.


Besplatni softver

Carmack je prilično poznati pobornik open source softvera ( softvera otvorenog koda), te je u mnogo navrata izražavao svoja negativna stajališta prema softverskim patentima, koje je izjednačio s prijevarama. Također je doprinio open source projektima, poput prebacivanja softvera X Window System na Mac OS X Server, te radio na poboljšavanju OpenGL upravljačkih programa za Linux kroz projekt Utah GLX.

Carmack je publicirao izvorni kod za Wolfenstein 3-D u 1995. godini, te izvorni kod za Doom u 1997. godini. Kada je 1996. godine procurio izvorni kod za Quake i cirklulirao među "podzemljem" Quake komune, programer nepovezan s id Softwareom koristio je izvorni kod kako bi Quake prebacio na Linux, te Carmacku naknadno slao i zakrpe. Umjesto da pokrenu pravni postupak protiv fantomskog programera, id Software je upotrijebio dobivene zakrpe. id Software je od tada publicirao izvorne kodove za Quake, Quake 2 i Quake 3; sve pod GNU General Public Licencom ( GPL). Doom izvorni kod je također doživio svoj izlazak pod GPL licencom 1999. godine.

Carmack je također priznati donator u humanitarnim svrhama i igraćim komunama. Neki primatelji Carmackovih donacija uključuju njegovu bivšu srednju školu, promotore open source softvera, oponente softverskim patentima i entuzijastima za interaktivnu zabavu. 1997. je godine svoja dva Ferrarija (model 328) poklonio kao nagradu Dennisu Fongu, osvajaču Quake "Red Annihilation" turnira.


Profesionalna filozofija

Jedan od aspekata Carmackovog života, koji ga razlikuju od njegovih rivala jest nedostatak objavljivanja konačnog datuma izlaska igre u produkciji. Kada god ga se pita za datum izlaska novog naslova, Carmack je uvijek naoružan poznatim odgovorom "kad bude gotovo", odnosno "when it's done". Zaposlenici kompanije Apogee Software (sadašnjeg 3D Realmsa) koji su tijekom godina bili izdavač naslova id Softwarea, također su prihvatili Carmackovu poslovnu filozofiju.

Vanjske poveznice

Članci