John Backus

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
John Backus (1924.-2007.)
Vođa razvoja programskog jezika Fortran preminuo je u 82 godini života. Iako se danas Fortran koristi nešto rjeđe nego prije, riječ je o prvom općenamjenskom i široko prihvaćenom programskom jeziku na različitim kategorijama računala te kao takav ima nazaobilazno mjesto u povijesti računala.

Svoju profesionalnu karijeru John Backus započeo je 1950 godine u IBM-u kao programer, a zadatak mu je bio pojednostavljivanje načina na koji se programiraju računala. Na podsticaj IBM-a okupio je razvojnu ekipu koja je dovršila prvu verziju Fortrana 1957 godine.

Fortran je veliku primjenu i popularnost pronašao u znanstvenotehničkim proračunima, jer je zamijenio mukotrpno pisanje programa na razini bliskoj mašinskom jeziku upisivanjem matematičkih formula na način vrlo sličan standardnim matematičkim izrazima.

Zbog rada na programskom jeziku Fortran John Backus je dobio brojna priznanja i nagrade, kao što su National Medal of Science (1975) i Turing Award (1977). Do svojeg umirovljenja 1991 godine, tvorac Fortrana ostao je zaposlen u IBM-u.