Internet Explorer

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Internet Explorer 1.0.
Internet Explorer je grafički preglednik Weba koji razvija tvrtka Microsoft. Trenutno je to najpopularniji preglednik Weba na svijetu koji koristi više od 65% korisnika. Prva verzija Internet Explorera objavljena je 1995. godine u okviru dodatnog paketa Microsoft Plus! za Windows 95. Od verzije Windows 95 OSR1 Internet Explorer je sastavni i nerazdvojni dio instalacije operativnog sustava Windows. Najnovija verzija Internet Explorera je verzija 8, objavljena 19.3.2009. godine koja se može instalirati na računalima sa instaliranim sustavom Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista and Windows Server 2008.

Povijest

Razvoj Internet Explorera započeo je u ljeto 1994. godine na temelju izvornog koda programa Mosaic tvrtke Spyglass Incorporated koji je Microsoft Instalirao. Verzije Internet Explorera, sve do verzije 7, temeljle su se na ovoj bazi koda. Internet Explorer 1 objavljen je u okviru dodatnog paketa Plus! za Windowse 95. Nekoliko mjeseci kasnije objavljena je verzija 1.5 za Windows NT koja je donijela podršku za prikazivanje tablica.

Internet Explorer 3 sljedeća je zapaženija verzija. Objavljena je u kolovozu 2006. godine i od te verzije popularnost Internet Explorera počela je dramatično rasti. Internet Explorer 3.0 donio je podršku za CSS stilove, skriptne jezike, prikaz slika u formatima GIF i JPEG, reproduciranje MIDI datoteka bez potrebe za vanjskim aplikacijama te još dvije Internetske aplikacije Internet Mail and News te Windows Address Book. Kasnije su tim aplikacijama pridruženi i programi Windows Media Player i Microsoft Net Meeting.

Internet Explorer 4 objavljen je 1997. godine i donio je prije svega podršku za tehnologiju DHTML koja je programerima omogućila više kontrole nad sadržajem i izgledom Web stranica. Uz Internet Explorer 4 instalirao se i program Microsoft Outlook Express koji je bitno olakšao slanje i primanje elektroničke pošte. Instaliranje inačice 4 na Windowse 95 ili NT i odabiranje opcije Active Desktop rezultiralo je zamjenom klasičnog Windows Explorera novom verzijom čije je sučelje više sličilo sučelju Web preglednika i pretvaranjem radne površine u aktivnu radnu površinu koja je mogla izravno prikazivati odabrane sadržaje. Zbog uske integracije sa operativnim sustavom, Internet Explorer 4 je žestoko kritiziran.

Internet Explorer 7 objavljen je 2006. godine, više od pet godina nakon objavljivanja prethodne verzije. Veliki dio temeljne arhitekture bitno je promijenjen, što se posebno odnosi na strukturu sigurnosnog sustava. Internet Explorer 7 donio je mogućnost prikazivanja više stranica u jednom prozoru, uvećavanje i umanjivanje prikaza stranice, integrirano polje za pretraživanje, čitač RSS kanala, bolju podršku za strane jezike i unaprijeđenu podršku Web standarda.

Pobjeda u ratu preglednika

Pod "ratom preglednika" podrazumijeva se natjecanje između preglednika u želji za što većim brojem korisnika. Sredinom devedesetih godina Internet i World Wide Web postali su prilično rašireni i stjecali su sve veću popularnost populacije i medija. U to vrijeme vodeći preglednik Weba bio je Netscape Navigator, sa tržišnim udjelom od oko 80%. Microsoft je kasnio sa percepcijom Interneta kao vrlo bitne nove platforme i u to vrijeme objavio je tek Internet Explorer 1, temeljen na licenciranom kodu. Kako je Internet sve više dobivao na popularnosti, Microsoft je sve više shvaćao koliko je to bitan medij te je počeo posvećivati sve veću pažnju razvoju mrežnih aplikacije, a prije svega Internet Explorera. U ratu preglednika Microsoft je imao jednu bitnu prednost - proizvodio je najpopularniji operativni sustav na svijetu - koja se uskoro pokazala kao presudna za pobjedu u prvom ratu preglednika. Internet Explorer 2 objavljen je kao besplatan program koji se mogao preuzeti s Microsoftovih Web stranica dok se već verzija 3 isporučivala uz Windowse. Za razliku od Internet Explorera, Netscape Navigator bio je besplatan samo za nekomercijalnu primjenu i nije se besplatno isporučivao uz Windowse. Taj nedostatak Netscape Navigator pokušao je nadoknaditi razvijanjem novih mogućnosti. Uskoro se počeo isporučivati s drugim Internetskim aplikacijama te je promijenio ime u Netscape Communicator. Uslijedila je žestoka borba između Internet Explorera i Netscape Communicatora za dominaciju među korisnicima. Tijekom sljedećih nekoliko godina objavljen je veliki broj novih verzija preglednika, razvijene su mnoge nove tehnologije i uvedene brojne nove mogućnosti. U to vrijeme bilo je najvažnije što prije objaviti novu verziju sa novim mogućnostima pa su preglednici bili prepuni pogrešaka, nestabilni, sa brojnim sigurnosnim propustima i toliko zahtjevni za resursima da su bitno usporavali rad računala. Budući da u to vrijeme nisu postojali čvrsti Web standardi, i jedna i druga strana svojevoljno je implementirala nestandardizirane značajke što je od Web dizajnera zahtijevalo da stranice mukotrpno prilagođavaju i jednom i drugom pregledniku.

Microsoft je u ratu preglednika upotrijebio svu svoju moć. Budući da je bio mnogo veća tvrtka mogao je lakše financirati razvoj preglednika te u timu angažirati veći broj programera. Microsoft Windows bio je najrašireniji operativni sustav u poslovnom i privatnom okruženju, što je Microsoftu osiguralo kanal za brzu i masovnu distribuciju Internet Explorera. Pored svega toga, Microsoft je bolje implementirao Web standarde organizacije W3C što je Web dizajnerima omogućavalo lakšu izradu Web stranica za Internet Explorer pa su one postale dominantnije. To je motiviralo korisnike da upotrebljavaju Internet Explorer umjesto Netscape Communicatora. Sve ove okolnosti dovele su do toga da je tvrtka Netscape Communications posustala s razvojem svog preglednika te ju je krajem 1998. godine kupila tvrtka America Online za isnos od 4,5 milijardi dolara. Internet Explorer je nakon toga postao dominantan preglednih Weba sa udjelom od oko 96% tijekom 2002. godine.

Vanjske poveznice