Razlika između inačica stranice InkJet

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
 
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:onkjet_glava.jpg|thumb|300px|Glava inkjet pisača.]]'''InkJet''' je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a širu primjenu u tvrtkama i kućanstvima doživjeli su dvadesetak godina kasnije. U srcu InkJet pisača nalazi se glava čija se konstrukcija temelji na [[piezokristal|piezokristalu]] koji vibrira i stvara akustične valove. Ti akustični valovi razbijaju tok tinte na vrlo sitne kapljice koji se dalje elektrostatičkim privlačenjem prenose do medija za ispis. Piezoelektrični kristal može u sekundi stvoriti između 64 000 i 165 000 kapljica. Postoje i termalni inkjet pisači kod kojih se kapljice stvaraju naglim isparavanjem tinte. Minijatirni grijači uronjeni u tintu zagrijavaju se nakon što im elektronika kontrolera pošalje kratak impuls i stvaraju balone pare koji istiskuju tintu kroz mlaznicu. Postoji i varijanta piezolektričnih glava, gdje je piezoelektrični element uronjen u tintu i svojim vibracijama stvara impulse visokog tlaka koji tjeraju tintu kroz mlaznice.
+
[[Slika:inkjet_glava.jpg|thumb|300px|Glava inkjet pisača.]]'''InkJet''' je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a širu primjenu u tvrtkama i kućanstvima doživjeli su dvadesetak godina kasnije. U srcu InkJet pisača nalazi se glava čija se konstrukcija temelji na [[piezokristal|piezokristalu]] koji vibrira i stvara akustične valove. Ti akustični valovi razbijaju tok tinte na vrlo sitne kapljice koji se dalje elektrostatičkim privlačenjem prenose do medija za ispis. Piezoelektrični kristal može u sekundi stvoriti između 64 000 i 165 000 kapljica. Postoje i termalni inkjet pisači kod kojih se kapljice stvaraju naglim isparavanjem tinte. Minijatirni grijači uronjeni u tintu zagrijavaju se nakon što im elektronika kontrolera pošalje kratak impuls i stvaraju balone pare koji istiskuju tintu kroz mlaznicu. Postoji i varijanta piezolektričnih glava, gdje je piezoelektrični element uronjen u tintu i svojim vibracijama stvara impulse visokog tlaka koji tjeraju tintu kroz mlaznice.
  
 
==Vanjske poveznice==
 
==Vanjske poveznice==

Trenutačna izmjena od 07:21, 4. ožujka 2014.

Glava inkjet pisača.
InkJet je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a širu primjenu u tvrtkama i kućanstvima doživjeli su dvadesetak godina kasnije. U srcu InkJet pisača nalazi se glava čija se konstrukcija temelji na piezokristalu koji vibrira i stvara akustične valove. Ti akustični valovi razbijaju tok tinte na vrlo sitne kapljice koji se dalje elektrostatičkim privlačenjem prenose do medija za ispis. Piezoelektrični kristal može u sekundi stvoriti između 64 000 i 165 000 kapljica. Postoje i termalni inkjet pisači kod kojih se kapljice stvaraju naglim isparavanjem tinte. Minijatirni grijači uronjeni u tintu zagrijavaju se nakon što im elektronika kontrolera pošalje kratak impuls i stvaraju balone pare koji istiskuju tintu kroz mlaznicu. Postoji i varijanta piezolektričnih glava, gdje je piezoelektrični element uronjen u tintu i svojim vibracijama stvara impulse visokog tlaka koji tjeraju tintu kroz mlaznice.

Vanjske poveznice