Razlika između inačica stranice InkJet

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
(New page: '''InkJet''' je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadese...)
 
Redak 1: Redak 1:
'''InkJet''' je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a širu primjenu u tvrtkama i kućanstvima doživjeli su dvadesetak godina kasnije. U srcu InkJet pisača nalazi se glava čija se konstrukcija temelji na [[piezokristalpiezokristalu]] koji vibrira i stvara akustične valove. Ti akustični valovi razbijaju tok tinte na vrlo sitne kapljice koji se dalje elektrostatičkim privlačenjem prenose do medija za ispis. Piezoelektrični kristal može u sekundi stvoriti između 64 000 i 165 000 kapljica. Postoje i termalni inkjet pisači kod kojih se kapljice stvaraju naglim isparavanjem tinte. Minijatirni grijači uronjeni u tintu zagrijavaju se nakon što im elektronika kontrolera pošalje kratak impuls i stvaraju balone pare koji istiskuju tintu kroz mlaznicu. Postoji i varijanta piezolektričnih glava, gdje je piezoelektrični element uronjen u tintu i svojim vibracijama stvara impulse visokog tlaka koji tjeraju tintu kroz mlaznice.
+
'''InkJet''' je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a širu primjenu u tvrtkama i kućanstvima doživjeli su dvadesetak godina kasnije. U srcu InkJet pisača nalazi se glava čija se konstrukcija temelji na [[piezokristal|piezokristalu]] koji vibrira i stvara akustične valove. Ti akustični valovi razbijaju tok tinte na vrlo sitne kapljice koji se dalje elektrostatičkim privlačenjem prenose do medija za ispis. Piezoelektrični kristal može u sekundi stvoriti između 64 000 i 165 000 kapljica. Postoje i termalni inkjet pisači kod kojih se kapljice stvaraju naglim isparavanjem tinte. Minijatirni grijači uronjeni u tintu zagrijavaju se nakon što im elektronika kontrolera pošalje kratak impuls i stvaraju balone pare koji istiskuju tintu kroz mlaznicu. Postoji i varijanta piezolektričnih glava, gdje je piezoelektrični element uronjen u tintu i svojim vibracijama stvara impulse visokog tlaka koji tjeraju tintu kroz mlaznice.
  
 
==Vanjske poveznice==
 
==Vanjske poveznice==

Inačica od 08:08, 4. ožujka 2014.

InkJet je naziv tehnologije ispisa koja podrazumijeva špricanje sitnih kapljica tinte na medij. Prvi inkjet (ili tintni) pisači pojavili su se početkom sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, a širu primjenu u tvrtkama i kućanstvima doživjeli su dvadesetak godina kasnije. U srcu InkJet pisača nalazi se glava čija se konstrukcija temelji na piezokristalu koji vibrira i stvara akustične valove. Ti akustični valovi razbijaju tok tinte na vrlo sitne kapljice koji se dalje elektrostatičkim privlačenjem prenose do medija za ispis. Piezoelektrični kristal može u sekundi stvoriti između 64 000 i 165 000 kapljica. Postoje i termalni inkjet pisači kod kojih se kapljice stvaraju naglim isparavanjem tinte. Minijatirni grijači uronjeni u tintu zagrijavaju se nakon što im elektronika kontrolera pošalje kratak impuls i stvaraju balone pare koji istiskuju tintu kroz mlaznicu. Postoji i varijanta piezolektričnih glava, gdje je piezoelektrični element uronjen u tintu i svojim vibracijama stvara impulse visokog tlaka koji tjeraju tintu kroz mlaznice.

Vanjske poveznice