IETF

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ietflogo2f.gif

IETF (Internet Engineer Task Force) je organizacija posvećena razovju i promoviranju Internetskih standarda i protokola. Usko surađuje sa W3C-om i unatoč nerijetko sporim razultatima i razvoju, organizacija je imala i još uvijek ima važnu ulogu u razvoju Interneta, naročito sa izdavanjem RFC-ova. Request For Comments je svojevrsni memorandum ili skup savjeta i smjernica koje opisuju protokole, standarde i metode vezane uz Internet i sustave koji ga koriste. RFC-evi se javno objavljuju i o njima se slobodno raspravlja, a neki nakon dugih rasprava postaju punopravni Internetski standardi.


Organizacija

IETF je organiziran na bazi velikog broja radnih grupa te diskusijskih grupa od kojih se svaka bavi pojedinim područjem. radne grupe su organizirane po područjima ovisno o poglavljima kojima se bave. A područja su najčešće: aplikacije, operacije i menadžment, aplikacije u realnom vremenu, internet, infrastruktura, usmjerivanje, sigurnost i transport te razno. Svako od tih područja posjeduje svog direktora ili ko-direktora. Vrh odgovornosti za odluke leži IESG-u (Internet Engineering Steering Group) koju čine direktori područja i IETF predsjedatelji.


Povijest

Prvi IETF sastanak održan je 16. siječnja 1986. na kojem su sudjelovali uglavnom američki istraživači i znanstvenici. Do 1991. godine sastajali su se kvartalno, a od tada tri puta godišnje. Uglavnom se rad IETF-a bazira na mailing listama. Inicijalni sastanci IECG u prvo vrijeme njenog nastajanja bili su vrlo mali sa svega 35 prisutnih na prvih pet takvih sastanaka. Broj prisutnih se postepeno povećavao pa tako od početka ovog tisučljeća na sastancima IETF-a sudjeluje i više od 1200 sudionika.


Vanjske poveznice