IEEE 802.11n

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

IEEE802.11n je nacrt komunikacijskog standarda za bežične računalne mreže i njegov glavni cilj je unaprijediti brzinu protoka podataka u odnosu na prijašnje standarde 802.11b i 802.11g sa brzine od 54 Mbit/s do maksimalne brzine od 600 Mbit/s na fizičkom sloju. Maksimalna brzina od 600 Mbit/s postiže se uz upotrebu do najviše četiri prostorna tok sa kanalom širokim 40 MHz. Maksimalna propusna moć može se postići u mrežama koje koriste samo 802.11n uređaje (bez prisutnih 802.11b/g uređaja) na frekvenciji od 5 GHz. Frekvencijski opseg od 5 GHz ima mnogo bolji kapacitet jer nudi mnoštvo radiokanala koji se ne preklapaju te je u tome opsegu mnogo manje interferencije.

Standard IEEE 802.11n dopunjuje postojeće standarde dodavanjem podrške za MIMO (Multiple Input – Multiple Output) i Channel-bonding/40 MHz na fizičkom sloju i sakupljanja okvira podataka na MAC sloju.

MIMO koristi više antena za odašiljan i primanje signala kako bi se poboljšale performanse sistema. To je tehnologija koja koristi više antena da bi prenijela mnogo više informacija nego što je moguće sa jednom antenom. Ona se oslanja na višesmjerne signale koji pristužu preko više putanja. Višesmjerni signali su signali koji se odbijaju i do prijamne antene stižu nekoliko trenutaka nakon glavnog signala. Oni nose dodatne informacije te od toga potječe i poboljšanje propusnog opsega 802.11n standarda.


Rad na standardu 802.11n započeo je 2004 godine i očekuje se da posao bude dovršen u siječnju 2010. godine. Ipak, veliki broj proizvođača opreme već danas nudi uređaje koji ispunjavaju uvjete navedene u nacrtu standarda. Oni očekuju da se finalna inačica standarda neće bitno razlikovati od nacrta i očekuju ostvarenje profita od kupaca koji žele imati najnoviju opremu u svakom trenutku. Većina proizvođača uređaje je konstruirala tako da se, nakon što bude objavljen finalni standard, funkcionalnost uređaja može u potpunosti uskladiti sa standardom jednostavnim ažuriranjem firmwarea.

Vanjske poveznice