Hyperthreading

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Logotip serije procesora Pentium 4 s Hyperthreading tehnologijom.
Hyperthreading je tehnologija koja se koristi za poboljšavanje efikasnosti paralelnog izvršavanja programa na procesorima sa više jezgara. Prvi put se pojavila u javnosti 2002. godine s Intelovim procesorom Xeon. Nakon toga, iste godine, pojavila se i na procesoru Pentium 4, te kasnije na svim novim serijama procesora. Međutim, zbog napuštanja arhitekture na kojoj se temeljio Pentium 4, Intel ovu značajku nije uključio i prve “Core” procesore jer su se oni temeljili na novoj arhitekturi na kojoj Hyperthreading nije bio podržan. Ova značajka ponovo se vratila na Intelove procesore 2008. godine.

Za svaku fizičku jezgru procesora ova tehnologija prikazuje dvije virtualne ili logičke jezgre kojima operativni sustav može raspoređivati poslove. Glavna namjena ove tehnologije je da smanji broj ovisnih instrukcija u cjevovodu kako bi se unaprijedilo paralelno izvršavanje instrukcija.

Prednosti koje ova tehnologija pruža su poboljšane performane, stabilniji rad te poboljšana reaktivnost programa. Prema nekim mjerenjima, poboljšanje performansi u nekim aplikacijama, kroz softver optimiziran za višenitni rad, može iznositi i do 30%. S druge strane, neki programi koji nisu prilagođeni za rad na procesorima s Hyperthreading tehnologijom mogu imati lošije performanse nego kada se izvršavaju na procesorima koji nemaju uključenu tu mogućnost.

Vanjske poveznice