Hyper Threading

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Hyper Threading je tehnologija istovremene obrade više programskih niti u procesoru, razvijena u tvrtki Intel. Tehnologija višenitne obrade omogućava poboljšavanje općenite učinkovitosti superskalarnih procesora sa hardverskom podrškom za višenitni rad. Trenutno je implementirana u procesorskim obiteljima Atom, Core i3, Core i5, Core i7, Itanium, Pentium 4 i Xeon.

Za svaku prisutnu procesorsku jezgru operativni sustav pristupa prema dva virtualna procesora i raspoređuje opterećenje između njih kad je to moguće. Hyper Threading zahtijeva da operativni sustav podržava više procesora ali i da bude optimizran za rad s njima.

Korijeni tehnologije susreću se u tehnologiji koju je razvijala tvrtka DEC (Digital Equipment Corporation) ali ju je na tržište plasirala tvrtka Intel 2002. godine u procesoru Pentium 4 HT Northwood koji je radio na 3,06 GHz.

Prema tvrdnjama iz tvrtke Intel , procesori s ugrađenom tehnologijom HT postižu do 30% bolje rezultate u usporedbi s identičnim procesorima bez ugrađene tehnologije Hyper Threading.

Vanjske poveznice